Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

DIK usvojio prigovor DPS-a

Jokić nije mogao da predsjedava sjednicom Izborne komisije

Državna izborna komisija (DIK) na večerašnjoj sjednici je usvojila žalbu Demokratske partije socijalista (DPS).

Kako se navodi u prigovoru te partije, Zakon o izboru odbornika i poslnika i Poslovnik o radu ne propisuje mogućnost određivanja člana Komisije koji bi predsjedavao sjednicom umjesto predsjednika.

– Isto tako za donošenje zakonitih odluka na sjednici Komisije u skladu sa članom 21 Zakona, potrebna je većina od sedam članova, što znači da je svaka odluka u čijem donošenju nije učestvovala većina od sedam članova nezakonita i ne proizvodi pravno dejstvo. Odluku o određivanju predsjedavajućeg je donijelo šest članova Komsiije što je manje od kvalifikovane većine – naveli su iz DPS-a.

Oni su od DIK-a tražili da donese rješenje da u skladu sa zakonom i Poslovnikom nije moguće odrediti člana koji može zamjenjivati predsjednika Izborne komisije Glavnog grada – izuzev njegovog zamjenika koga je imenovala Skupština Glavnog grada – i voditi sjednicu umjesto predsjednika.

Kako su dodali, u skladu sa tim, nije bilo moguće da šest članova donese odluku komisije koja broji njih 13.

– Dodatno tražimo od DIK da izuzme stav da li je naknadno nelegalnog određivanja predsjedavajućeg Izborne komisije Glavnog grada bilo moguće donostii odluke koje prouzrokuju pravno dejstvo – dodali su iz DPS-a.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve