Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

DIK: Evropa sad može predložiti novog kandidata, potpise podrške mogu dati isti birači

Članovi DIK-a saglasni su da što se tiče potpisa podrške, birači koji su podržali Spajića, mogu svojim potpisom dati podršku i novom kandidatu pokreta Evropa sad

Državna izborna komisija jednoglasno je usvojila zaključak kojim je Pokretu Evropa sad omogućeno da predlože novog predsjedničkog kandidata.

Takođe, članovi DIK-a saglasni su da što se tiče potpisa podrške, birači koji su podržali Spajića, mogu svojim potpisom dati podršku i novom kandidatu pokreta Evropa sad.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kazao je da ukoliko dođe do pravosnažnosti odluke kojom Milojku Spajiću nije potvrđena kandidatura, pokret Evropa sad, ima pravo da predloži novog kandidata.

”Sa druge strane u odnosu na pitanje da li u ovoj fazi Spajić može da povuče kandidaturu i kako bi to uticalo na pravo da ponovo predlože kandidata, formalno pravno kandidatura Spajića nije utvrđena i on nije postao kandidat a isticanjem rokova koji su predviđeni za žalbu pred Ustavnim sudom utvrdilo bi se da on nije kandidat i on ne može povući kanidaturu ali može povući izjavu o prihvatanju kandidature i Evropa sad može predložiti novog”, rekao je Mugoša na sjednici DIK-a.

Što se tiče pitanja, da li birači koji su dali podršku Spajiću, svojim potpisom mogu da podrže nekog drugog, Mugoša je rekao da ti birači mgou podržati novog kandidata PES vežući to za prvu tačku, ukoliko su istekli rokovi vezani za pravnosnažnost ovog rješenja.

”U tom smisli čini mi se jasnim ova situacja vezana za sva tri pitanja”, rekao je Mugoša.

Pokret Evropa sad obratio juče Državnoj izbornoj komisiji zahtjevom za davanje mišljenja o svim pravnim nedoumicama koje ovih dana opterećuju i stručnu javnost i građane.

”S obzirom na to da je DIK odlukom bez presedana i pravnog uporišta odlučio da politički diskvalifikuje Milojka Spajića, DIK je dužan da da odgovor da li Pokret Evropa sad može predložiti drugog kandidata iz svojih redova, kao i da li oni birači koji su svoju podršku dali Milojku Spajiću, kao kandidatu Pokreta Evropa sad, svoju podršku mogu dati nekom drugom kandidatu. Kako se radi o kratkim rokovima za predaju kandidature, od DIK-a se očekuje promptno djelovanje i što hitnije davanje mišljenja, budući da se radi o pitanjima koja su od javnog interesa”, navedeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve