Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Dijaspora u Njemačkoj nezadovoljna zbog najavljenih izmjena zakona o prebivalištu

Predstavnici dijaspore su Hadžiću čestitali imenovanje na poziciju, uz nadu da će Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima raditi na jačanju sveukupnih odnosa dijaspore sa matičnom državom

Veliki dio dijaspore u Njemačkoj nezadovoljan je zbog pokretanja procedure usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama zakona o registrima prebivališta i boravišta, kazao je član predsjedništva Saveza Crnogorskih asocijacija Njemačke SCANJ Sokolj Dacić, koji se danas, zajedno sa drugim predstavnicima SCANJ-a, susreo sa v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Seidom Hadžićem.

Kako je saopšteno iz Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, delegaciju iz Njemačke činili su i predsjednik SCANJ-a Rifat Stanković i član predsjedništva i predsjednik FC Wupertal i član Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Miloš Bukilić, a sastanku su prisustvovali i predstavnica platforme građana Crne Gore u dijaspori Emina Čolović Kajović, kao i predsjednik Crnogorsko-njemačkog sportskog centra iz Štutgarta Šefko Balijagić.

Predstavnici dijaspore su Hadžiću čestitali imenovanje na poziciju, uz nadu da će Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima raditi na jačanju sveukupnih odnosa dijaspore sa matičnom državom.

“Predsjednik SCANJ-a osvrnuo se na trenutna dešavanja u Crnoj Gori i kazao da politiku treba ostaviti po strani, te da je ekonomija fokus razvoja svake države koja želi svjetliju perspektivu za sadašnje i za buduće naraštaje. U tom smislu naveo je da pripadnike dijaspore treba aktivno uključiti u ekonomske tokove u Crnoj Gori i pronaći način da se, kako ostale tako i ekonomske veze sa maticom ojačaju”, navode u Upravi.

Dacić je upoznao je v.d. direktora sa trenutnom situacijom među dijasporom koja djeluje na prostoru Njemačke.

Hadžić je gostima poželio dobrodošlicu i najsrdačnije se zahvalio na čestitkama.

“Sagovornike je upoznao sa budućim aktivnostima koje ovaj organ planira i izrazio želju za kontinuitetom i jačanjem saradnje. Smatrajući da dijaspora predstavlja potencijal koji je od izuzetnog značaja za Crnu Goru, Hadžić je prestavnike SCANJ-a pozvao da se sinhronizovanim djelovanjem identifikuju svi izazovi, problemi, mogućnosti i potrebe kako bi zajednički prevazišli prepreke i stvorili mogućnosti za unapređenje saradnje i još čvršće povezivanje na dobrobit kako matične države tako i svih onih koji ovu državu nose u srcu”, dodaju u Upravi.

Hadžić je naveo da Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima pretenduje da bude jedan od ključnih činilaca ubrzanog razvoja Crne Gore aktivirajući ogroman potencijal dijaspore, kao i da u saradnji sa ostalim državnim institucijama otvori vrata za snažnije investiranje, prenos znanja i iskustava, češći i duži boravak crnogorske dijaspore u domovini.

“U duhu dobre saradnje, a uz želju za uspješnom realizacijom zajedničkih aktivnosti, Stanković je Hadžiću poklonio svoju zbirku pjesama Zarobljenik”, zaključuju u Upravi za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve