Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Digitalni forenzički centar: Srpski portali najčešće širili sadržaj upitnog kvaliteta

Prema njihovim riječima, analiza je pokazala da su portali Alo, Espreso, Blic, Srbija danas, Kurir i Informer bili najčitaniji srbijanski mediji u Crnoj Gori tokom prethodnih 12 mjeseci i da su istovremeno ''najčešće širili sadržaj upitnog kvaliteta''

Analiza Digitalnog forenzičkog centra (DFC) na temu “Srbijanski mediji o Crnoj Gori”, pokazala je da su neki od najaktuelnijih srpskih portala “najčešće širili sadržaj upitnog kvaliteta”. Kako su naveli iz Centra to uopšte ne bi bilo “posebno da ne obiluje senzacionalističkim naslovima i narativima usmjerenim ka široj publici”, te da povećava zabrinutost zbog mogućnosti “manipulisanja crnogorskom javnošću”.

Kako su naveli, ovaj izvještaj je zasnovan na analizi jednogodišnjeg monitoringa koji je sproveo Digitalni forenzički centar u periodu od 01. oktobra 2020. do 30. septembra 2021. godine. Fokus je bio na srbijanskim medijma koji imaju visoku čitanost u Crnoj Gori.

“Izvještaj nastoji da identifikuje primarne narative o Crnoj Gori koje su širili srbijanski mediji. Analiza obuhvata 15,825 članaka koji sadrže Crna Gora kao ključnu riječ i pruža uvid u narative i mjeru u kojoj su ih širili najčitaniji srbijanski portali u Crnoj Gori”, navedeno je u saopštenju.

Prema njihovim riječima, analiza je pokazala da su portali Alo, Espreso, Blic, Srbija danas, Kurir i Informer bili najčitaniji srbijanski mediji u Crnoj Gori tokom prethodnih 12 mjeseci i da su istovremeno “najčešće širili sadržaj upitnog kvaliteta”.

“Dnevno izvještavanje srbijanskih medija o Crnoj Gori ne bi uopšte bilo posebno da ne obiluje senzacionalističkim naslovima i narativima usmjerenim ka široj publici. Mjesečni medijski izvještaji pokazuju da su srbijanski mediji veoma čitani u Crnoj Gori što još više povećava zabrinutost zbog mogućnosti manipulisanja crnogorskom javnošću”, dodaje se u saopštenju.

Izvještaj objašnjava glavne narative koji su identifikovani kao dio istraživačkog projekta, napominju iz DFC-am uz analizu domena kojima pripadaju, povezanost sa ključnim društvenim i političkim događajima, ključne riječi i način na koji je publika percipirala brojne narative.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve