Subota, 28 Maja, 2022
Rubrika:

Dierkes-Đukanović: Crna Gora se kao multietnička i sekularna država pokazala kao uspješan model

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je direktora Fondacije Konrad Adenauer Norberta Bekmana Dierkesa sa kojim je razgovarao o saradnji Crne Gore i te fondacije, kao i aktuelnim političkim prilikama i perspektivama budućeg razvoja.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom sa direktorom Konrad Adenauera nakon prethodnih zajedničkih razgovora i u Podgorici i Berlinu i zahvalio za pažnju koju ta Fondacija i Bekman-Dierkens lično posvećuju Crnoj Gori, što je za nas veoma dragocjeno.

“Takva pažnja posebno je značajna za malu zemlju poput Crne Gore, naročito u ključnim političkim centrima u Berlinu, koju značajnim dijelom ostvarujemo preko Fondacije i objektivne slike koju o nama predstavlja”, kazao je Đukanović.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer je zahvalio Đukanoviću za prijem uz zadovoljstvo što imaju priliku da razgovaraju nakon dužeg vremena i u živom političkom trenutku.

Bekman je istakao da kao dobar poznavalac Regiona, intenzivno prati političku i situaciju na vanjskopolitičkom polju u Crnoj Gori, radeći posvećeno sa svojim timom na promociji i boljoj vidljivosti Crne Gore i u Berlinu i u Briselu.

On je odao priznanje Crnoj Gori za imidž i politiku u pregovaračkom procesu kroz otvaranje svih poglavlja, kao i napornom, ali uspješnom putu do članstva Crne Gore u NATO.

“To su postignuća koja su dokazala da je politika Crne Gore jedna stabilna politika na koju se možemo osloniti”, poručio je Bekman-Dierkens.

Potvrda takve ocjene, dodao je on, uslijedila je na dan i nakon parlamentarnih izbora, kada je uprkos bojaznima o mogućim konfliktima održan demokratski proces i demokratska promjena vlasti.

“To je bio bitan momenat za Crnu Goru kao demokratiju u procesu pristupanja EU”, kazao je direktor Fondacije, što je zasluga i državničkih izjava koje su se čule u noći izbora.

Predsjednik je na interesovanje direktora Fondacije predočio detaljnu analizu unutrašnjih i regionalnih političkih kretanja, što je primljeno kao dragocjena i važna analiza.

Uz ocjenu da je važno nastaviti dinamične demokratske procese, Bekman-Dierkens je naglasio da se Crna Gora kreće u dobrom pravcu i da tako treba i da ostane, kroz dijalog zasnovan na ustavno-pravnim principima i procedurama, a ne u ličnoj ravni.

Uz uvjerenje da će se politička scena u budućnosti kristalizovati, poručio je da se Crna Gora kao multietnička i sekularna država pokazala kao uspješan model, koji je u prednosti u odnosu na neki drugi politički neuračunljivi.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer je naglasio da je kancelarija u Podgorici dodatno kadrovski ojačana u znak potvrde da veoma ozbiljno shvataju partnerski odnos sa Crnom Gorom , posebno u kontekstu evropskih integracija.

Predsjednik je uz ponovljenu zahvalnost za ukupnu saradnju koju smatra dragocjenom pozvao direktora Bekmana da što češće bude u Crnoj Gori, što će biti prilika za nove susrete i sadržajne razgovore.

Najnovije

Sjutra promjenljivo, u poslijepodnevnim satima kiša

Vrijeme sjutra - promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana mjestimično se očekuje kiša ili pljusak praćen grmljavinom, prvenstveno u sjevernim i...

Juniorke na okupu, vjeruju da imaju super tim za Mundijal

Juniorska reprezentacija Crne Gore okupila se juče u glavnom gradu i zvanično počela pripreme za Svjetsko prvenstvo u Sloveniji. Trener Igor Marković nije mogao...

Zajednica Crnogoraca Split: Promocija monografije 4. juna na Cetinju

Zajednica Crnogoraca Split je osnovana 2001. godine u Splitu iz želje da se Crnogorci koji žive u ovom gradu okupe i osnuju jedno ovakvo...

Putin spreman da pomogne u rješavanju krize sa hranom, ako se ukinu sankcije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je italijanskom premijeru Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna da značajno doprinese rješavanju međunarodne krize sa...

Adžić i Kurtezi: Regionalna saradnja kao zajednički interes

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić primio je danas u posjetu ambasadora Albanije Ridija Kurtezija. Sastanku je prisustvovao i v.d. generalnog direktora Direktorata za evropske poslove, međunarodnu saradnju...

Najčitanije

Povezano

Đukanović- Sarkisijan: Za male države tehnološki razvitak od velikog značaja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je bilateralni sastanak sa predsjednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom na marginama UN Konferencije o klimatskim promjenama (COP26). Predsjednik Sarkisijan je...

Na poziv Borisa Džonsona Đukanović u Glazgovu: Predsjednik Crne Gore na Samitu svjetskih lidera

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće večeras u Glazgov, gdje će na poziv premijera Borisa Džonsona, učestvovati na Samitu svjetskih lidera, koji se održava u okviru 26....

Danas sastanak Krivokapića i Đukanovića

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić sastaće se danas u 10 sati sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, saopšteno je iz Vlade. Tema sastanka biće izbor novih ambasadora. “Nakon sastanaka nisu predviđene izjave...

Đukanović sjutra putuje na samit Brdo-Brioni procesa

Predsjednik Crna Gora Milo Đukanović otputovaće sjutra u Ljubljanu gdje će na poziv predsjednika Slovenije Boruta Pahora učestvovati na samitu Brdo-Brioni Procesa, saopšteno je...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve