Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Dierkes-Đukanović: Crna Gora se kao multietnička i sekularna država pokazala kao uspješan model

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je direktora Fondacije Konrad Adenauer Norberta Bekmana Dierkesa sa kojim je razgovarao o saradnji Crne Gore i te fondacije, kao i aktuelnim političkim prilikama i perspektivama budućeg razvoja.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom sa direktorom Konrad Adenauera nakon prethodnih zajedničkih razgovora i u Podgorici i Berlinu i zahvalio za pažnju koju ta Fondacija i Bekman-Dierkens lično posvećuju Crnoj Gori, što je za nas veoma dragocjeno.

“Takva pažnja posebno je značajna za malu zemlju poput Crne Gore, naročito u ključnim političkim centrima u Berlinu, koju značajnim dijelom ostvarujemo preko Fondacije i objektivne slike koju o nama predstavlja”, kazao je Đukanović.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer je zahvalio Đukanoviću za prijem uz zadovoljstvo što imaju priliku da razgovaraju nakon dužeg vremena i u živom političkom trenutku.

Bekman je istakao da kao dobar poznavalac Regiona, intenzivno prati političku i situaciju na vanjskopolitičkom polju u Crnoj Gori, radeći posvećeno sa svojim timom na promociji i boljoj vidljivosti Crne Gore i u Berlinu i u Briselu.

On je odao priznanje Crnoj Gori za imidž i politiku u pregovaračkom procesu kroz otvaranje svih poglavlja, kao i napornom, ali uspješnom putu do članstva Crne Gore u NATO.

“To su postignuća koja su dokazala da je politika Crne Gore jedna stabilna politika na koju se možemo osloniti”, poručio je Bekman-Dierkens.

Potvrda takve ocjene, dodao je on, uslijedila je na dan i nakon parlamentarnih izbora, kada je uprkos bojaznima o mogućim konfliktima održan demokratski proces i demokratska promjena vlasti.

“To je bio bitan momenat za Crnu Goru kao demokratiju u procesu pristupanja EU”, kazao je direktor Fondacije, što je zasluga i državničkih izjava koje su se čule u noći izbora.

Predsjednik je na interesovanje direktora Fondacije predočio detaljnu analizu unutrašnjih i regionalnih političkih kretanja, što je primljeno kao dragocjena i važna analiza.

Uz ocjenu da je važno nastaviti dinamične demokratske procese, Bekman-Dierkens je naglasio da se Crna Gora kreće u dobrom pravcu i da tako treba i da ostane, kroz dijalog zasnovan na ustavno-pravnim principima i procedurama, a ne u ličnoj ravni.

Uz uvjerenje da će se politička scena u budućnosti kristalizovati, poručio je da se Crna Gora kao multietnička i sekularna država pokazala kao uspješan model, koji je u prednosti u odnosu na neki drugi politički neuračunljivi.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer je naglasio da je kancelarija u Podgorici dodatno kadrovski ojačana u znak potvrde da veoma ozbiljno shvataju partnerski odnos sa Crnom Gorom , posebno u kontekstu evropskih integracija.

Predsjednik je uz ponovljenu zahvalnost za ukupnu saradnju koju smatra dragocjenom pozvao direktora Bekmana da što češće bude u Crnoj Gori, što će biti prilika za nove susrete i sadržajne razgovore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve