Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

DFC: GP URA pokušava obeshrabriti i zastrašiti predstavnike civilnog sektora, objavili više dezinformacija

U cilju dobijanja više informacija DFC je, kako su saopštili, poslao upit i GP URA o njihovom političkom marketingu putem mreža

Digitalni forenzički centar (DFC) saopštio je da ih je GP URA “na neprimjeren način doveo u konktekst dnevno-političkih sučeljavanja”. Oni su istakli da je ta partija objavila više dezinformacija, umjesto odgovora na zahtjev DFC-a za dobijanje informacija od GP URA o utrošenih 15.000 eura nepoznatog porijekla za promociju  te partije.

Naime, iz GP URA su, komentarišući analizu DFC-a naveli da je to “još jedna lažna vijest i očajnički diskurs osoba okupljenih oko zauvijek poražene BEMAX koalicije.” Iz DFC-a poručuju da takvim objavama “GP URA direktno pokušava obeshrabriti i zastrašiti predstavnike civilnog sektora”.

“Digitalni forenzički centar analizirao je reklamiranje političkih partija na društvenoj mreži Fejsbuk za lokalne izbore u Crnoj Gori, održane 23.10.2022. godine. Analiza i zvanični Fesjbuk podaci precizno ukazuju koliko je novca utrošeno za politički marketing sa zvaničnih stranica učesnika lokalnih izbora. Takođe, analiza nedvosmisleno ukazuje da je sa novonastale stranice Naglasi utrošeno preko 15 hiljada eura isključivo za promociju i politički marketing GP URA i njihovog kandidata”, pojasnili su iz DFC-a.

U cilju dobijanja više informacija DFC je, kako su saopštili, poslao upit i GP URA o njihovom političkom marketingu putem mreža.

“Umjesto odgovora na zahtjev za dobijanje informacija od GP URA, koji je poslat 29.10.2022. godine, nakon objavljivanja naše analize Preko 15.000 eura nepoznatog porijekla za promociju GP URA na Fejsbuku, 31.10, uslijedila je neargumetnovana reakcija pomenute partije. U svom obraćanju javnosti putem zvaničnog naloga na Fejsbuku, GP URA je na neprimjeren način pokušala da diskredituje profesionalni rad DFC-a zasnovan na nedvosmisleno utvrđenim činjenicama i javno dostpunim podacima sa Fejsbuka”, istakli su iz DFC-a.

Ne osporavajući nijednu od činjenica iz pomenute analize, atakujući, naglašavaju, na profesionalni kredibilitet i slobodu djelovanja nevladinog sektora posvećenog zaštiti i unaprjeđenju demokratskih procesa u crnogorskom društvu, “GP URA je na neprimjeren način doveo DFC u konktekst dnevno-političkih sučeljavanja”.

Iz DFC-a ističu da je u objavi GP URA “iznijeto više dezinformacija”.

“DFC ni na koji način nije povezan sa bilo kojom političkom partijom, organizacijom ili privrednim subjektom; Politički analitičar, gospodin Ljubomir Filipović, od 2019. godine ne radi, niti je na bilo koji drugi način povezan sa radom DFC-a; DFC u svojoj analizi ni na jednom mjestu nije iznio tvrdnju o nezakonitoj potrošnji GP URA na politički marketing u online prostoru”, ukazuju u saopštenju.

Naglasili su da i “ova objava GP URA propraćena aktivnostima mreže lažnih profila, koje mjesecima djeluju na Fejsbuku, u cilju podizanja vidljivosti ovog političkog subjekta”, a kojima je, dodaju, DFC ranije pisao.

“Služeći se ovakvim objavama GP URA direktno pokušava obeshrabriti i zastrašiti predstavnike civilnog sektora koji daju pozitivan doprinos demokratizaciji crnogorskog društva”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve