Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DFC: Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori je autentična inicijativa

Nakon jučerašnjeg posta stranice Fidelity Consulting na Fejsbuku, a koji je doveo u pitanje autentičnost tzv. “Apela 88”,  pristupili smo analizi peticije organizovane na platformi peticije.online

Nakon jučerašnjeg posta stranice Fidelity Consulting na Fejsbuku, a koji je doveo u pitanje autentičnost tzv. “Apela 88”,  pristupili smo analizi peticije organizovane na platformi peticije.online. Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od strane Beograda dobronamjerna je inicijativa organizovana od strane Helsinškog odbora za ljudska prava iz Beograda, a koja je kod nas i u Srbiji izazvala talas uvreda na račun potpisnika od strane dijela javnosti, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra Atlanskog saveza Crne Gore.

Ilustracija

Kako je navedeno na sajtu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, cilj Apela je da se zaustave pokušaji destabilizacije i izazivanja oružanog sukoba u Crnoj Gori, za šta potpisnici optužuju vlast u Srbiji, SPC i najveće opozicione partije u Srbiji.

“Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost gradjana i ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica. Riječ je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spriječi njena konsolidacija kao samostalne i suverene države”, navodi se u tekstu apela.

Kako tvrde u DFC, radi se o autentičnoj inicijativi koju su potpisale brojne ličnosti od integriteta sa prostora bivše Jugoslavije. Pisci, intelektualci, glumci i u većini slučajeva, riječ je o autentičnim potpisima.

“Ipak, organizovanom kampanjom nakon prve objave u medijima, veliki broj tzv. trolova je  sa podrugljivim porukama i uvredama potpisalo peticiju, da bi se nakon toga, posebmo na društvenim mrežama u Crnoj Gori isti iskoristili kako bi se diskreditovala peticija i njena suština. Analizom je utvređeno da peticiju na ovoj platformi može potpisati bilo ko, pa čak i lažni profili. Peticija se može potpisati koristeći Fejsbuk profil, ali postoji i drugi način pogodniji za falsifikovanje i uvećavanje broja potpisnika. Dovoljno je unijeti bilo koje ime, prezime, grad i državu da biste se našli na listi potpisnika. Rubrika za unošenje razloga zbog kojeg se potpisuje peticija je opciona, a moguće je i ostati anoniman potpisnik (ime i prezime neće biti vidljivi na listi)”, saopštavaju DFC-a.

Upozoravaju na još jednu manjkavost ove platforme – moguće je da se sa jedne IP adrese, jednog računara, potpiše više od jednog puta.

“Preporučujemo vam sa za peticije ubuduće koristite platforme koje omogućuju provjeru identiteta i koje su iz tog razloga pouzdanije za upotrebu. Upoređujući i analizirajući ovu i druge platforme za potpisivanje elektronskih peticija uočene su razlike.  Platforma Glas građana, e-Peticije kreirana je od strane Vlade Crne Gore i tu je omogućeno svakom punoljetnom državljaninu Crne Gore ili strancu sa stalnim nastanjenjem u našoj zemlji da podnese ili glasa  za peticiju koja se odnosi na neku od oblasti rada Vlade Crne Gore.  Prilikom glasanja za određenu peticiju na ovoj platformi potrebno je unijeti lične podatke i to ime, prezime, JMBG. Pored toga potrebno je potvrditi saglasnost o pravilima i uslovima korišćenja portala Glas građana – e-Peticije. Kod ovog slučaja mala je vjerovatnoća u lažiranju potpisnika, s obzirom na važnost podataka koji se ostavljaju”, poručuju iz DFC-a.

Dodaju da je svjetski poznata i korišćena platforma za peticije change.org  na kojoj je za potpisivanje peticije potrebno ostaviti ime, prezime i email adresu. Pored navedenih nedostataka, ono što dodatno diskredituje ovu peticiju jeste znatan broj spornih imena i podrugljivih komentara (barem 30 vrlo očiglednih), koji su se našli među potpisnicima zbog same otvorenosti te platforme.

“Ono što smo zapazili pored znatnog broja spornih komentara i potpisa, jesu oni anonimni, gdje su se ljudi odlučili da izostave svoje ime i to čak u 96 slučajeva. Vijest o peticiji objavili su svi najveći domaći i regionalni mediji, koji su ipak nedobronamjernom kampanjom trol komentara dovedeni u zabludu da se radi o autentičnih skoro pa 800 potpisa, koliko ih sada postoji. Da sumiramo – radi se o autentičnoj inicijativi, čija je diskreditacija pokušana kampanjom negativnih komentara”, zaklučuju oni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve