Četvrtak, 20 Januara, 2022
Rubrika:

DFC: Abazovića i Krivokapića najviše retvituju nalozi iz Srbije, isti dijele i objave ultra desničarske grupe Nju Ejdž Četnici

Digitalni forenzički centar istražio je zastupljenost Tviter naloga pet crnogorskih političara u Crnoj Gori i van nje

Digitalni forenzički centar istražio je zastupljenost Tviter naloga pet crnogorskih političara u Crnoj Gori i van nje. U fokusu DFC analize bili su Tviter nalozi premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, predsjednika države Mila Đukanovića, vicepremijera Dritana Abazovića, predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića i poslanika DPS-a, bivšeg premijera Duška Markovića.

Abazović i Krivokapić – visok procenat retvitova iz Srbije

Istraživanje sprovedeno u periodu od 15. 12. 2020. do 15. 01. 2021. pokazalo je da nalozi Dritana Abazovića, Zdravka Krivokapića, Duška Markovića, Nebojše Medojevića i Mila Đukanovića imaju najveći broj pratilaca. Stoga su u fokusu DFC monitoringa bili upravo njihovi Tviter nalozi, a analiza je pružila uvid odakle stiže njihova podrška i u kojoj mjeri su zastupljeni nalozi iz Crne Gore i van nje.

Mjesecima unazad govori se o naglom rastu podrške crnogorskih građana Dritanu Abazoviću i Zdravku Krivokapiću. Kao dokaz, koriste se brojke sa Tvitera gdje predsjednik i potpredsjednik Vlade uživaju veliku popularnost. Međutim, iako brojkama koje tamo ostvaruju nadilaze svoje kolege iz vlasti i opozicije, značajno u ovom kontekstu je geografsko porijeklo podrške – tema kojom se analiza bavi.

Kvalitativnom i kvantitativnom analizom istraženo je i utvrđeno da je najveći broj retvitova imao nalog potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića (2.261), od kojih čak 66.5% retvitova dolazi van granica naše zemlje, dok kod Krivokapića taj procenat iznosi 62,5%.

Kada su u pitanju nalozi koji su retvitovali stavove Nebojše Medojevića, predsjednika Pokreta za promjene (PZP), nije uočena velika razlika u brojnosti naloga iz i van Crne Gore. Retvitovi na tvitovima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Duška Markovića dominantno su stizali od naloga koji djeluju iz Crne Gore (63,3% i 89,7%).

Među temama koje su izazvale reakcije tviter zajednice u analiziranom periodu, a o kojima su dominantno tvitovali ti nalozi, izdvajaju se: diplomatija, partnerstva, Global Montenegro, zvanične posjete političara lokalnim zajednicama i institucijama, zakoni, Montenegro airlines, Milo Đukanović, Zdravko Krivokapić, Milojko Spajić i izbori u SAD.

Nalozi iz Srbije

Detaljnom analizom utvrđeno je 14 naloga koji dolaze iz Srbije, a koji su intenzivno dijelili objave Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića u posmatranom periodu (mjesec dana). Naklonjenost desno i proruski orjentisanim opozicionim grupama u Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) karakteristika je tih naloga, zbog čega su izazvali posebnu pažnju tokom analize.

Kada je riječ o ostalim aktivnostima tih profila oni, osim Krivokapića i Abazovića, intenzivno prate i dijele objave Boška Obradovića, lidera pokreta Dveri i Mlađana Đorđevića, predsjednika pokreta Oslobođenje, Sputnik Srbija, IN4S, te ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Obradović je nedavno boravio u Crnoj Gori, što su crnogorski mediji okarakterisali kao posjetu sa zadatkom da pomogne prosrpskoj opoziciji u Nikšiću da pobijedi Demokratsku partiju socijalista (DPS) na predstojećim izborima. Nakon avgustovskih parlamentarnih izbora, mediji u Srbiji intenzivno su plasirali narativ da su Zdravko Krivokapić i Mlađan Đorđević u veoma bliskim odnosima.

Uočeno je i da ti nalozi pružaju podršku Marku Kovačeviću, nosiocu liste Za budućnost Nikšića na predstojećim izborima, predsjedniku Prave Crne Gore Marku Milačiću, kao i političkom aktivisti Vladislavu Dajkoviću.

Nalozi koji su dijelili stavove predsjednika i potpredsjednika Vlade Crne Gore dijelili su i objave ultra desničarske grupe Nju Ejdž Četnici i njihovog admina Danijela Đukića.

DFC je ranije pisao i upozoravao o njihovim koordinisanim kampanjama protiv The books of knjige i RTS.

Podrška Đukanoviću i Markoviću

Stavove predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i poslanika Demokratske partije socijalista Duška Markovića dominantno su dijelili nalozi koji djeluju iz Crne Gore. Rezultati istraživanja pokazali su da se pet naloga ponavlja u retvitovima i kod predsjednika Đukanovića i kod poslanika Markovića.

Karakteristično za te naloge je da prate i dijele objave Demokratske partije socijalista i poslanika te partije.

U analiziranom periodu utvrđeno je i šest naloga koji se ponavljaju kod Đukanovića, Markovića, Krivokapića i Abazovića, ali u različitom kontekstu. To se najbolje očitava u citiranim tvitovima (quote tweet), gdje ti nalozi pozitivno komentarišu stavove i poteze Krivokapića i Abazovića, a ostavljaju negativne komentare, nerijetko i uvrede na tvitove Đukanovića i Markovića.

Rezime DFC analize je da za prikaz stvarne slike o popularnosti određenih ličnosti (političara/javnih ličnosti) nikad nisu dovoljni samo brojevi na društvenim mrežama, jer bez ukrštanja podataka često daju iskrivljene informacije.

Dodatno, evidentno je da Srbija nije uključena u dešavanja u Crnoj Gori samo na terenu (npr. situacija u Nikšiću), već i onlajn, gdje se radi na amplifikaciji prisustva i popularnosti određenih zvaničnika.

Istraživanje preuzeto iz 29. broja DFC Magazina za februar i mart 2021.

Najnovije

Anđušić: Televiziji Pink, na kojoj se svakodnevno odigravaju ludila, zabraniti emitivanje u Crnoj Gori

Član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista DPS Crne Gore, Mihailo Anđušić, reagovao je na sadržaj emisije na srpskoj televiziji “Pink”, na kojoj je gostovao...

Mikić: Od povratka DPS na vlast nema ništa

Od povratka DPS na vlast nema ništa i to je jasno kao dan. Djeluje tragikomično kada pojedini ministri građane straše sa povratkom DPS, a...

Webshop outlet: Preko 50 modela telefona sniženih do 80 odsto

Kompanija m:tel je pripremila ponudu telefona po sniženim cijenama uz mogućnost plaćanja u mjesečnim ratama, u okviru specijalnog webshop outlet-a na korporativnom sajtu m:tel-a...

SLUČAJ ISFRUSTRIRANOG MINI-DUČEA: Izdajnik prićeran uza zid

Piše: Balša Knežević Raspadajuća politička lešina najgore vlade u istoriji Crne Gore, okupana u domaćoj šljivi, umazana ostacima četničke masne gibanice i okađena tamjanom izdaje...

Koprivica: Politički i reformski potezi buduće vlasti koji bi omogućili izlazak iz postojeće krize...

Raspored političkih snaga i način djelovanja parlamentarne većine i izvršne vlasti, od parlamentarnih izbora naovamo, pokazali su značajan deficit političkog znanja i snage za...

Najčitanije

Povezano

DFC analiza: Novak Đoković – više od igre!

Digitalni forenzički centar (DFC) objavio je analizu o dešavanjima koja su pratila najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića prethodnih dana. Analizu DFC prenosimo integralno. Novak Đoković je i zvanično prvi...

Lokalni izbori lokalnog karaktera: Zašto nije bilo bitaka za Cetinje, Mojkovac i Petnjicu

Lokalni izbori u Crnoj Gori, održani u tri opštine – Cetinju, Mojkovcu i Petnjici 5. decembra 2021. godine, organizovani su u periodu političke, ali...

Pred dešavanja na Cetinju pojavile se organizovane stranice koje afirmišu Krivokapića

Na društvenim mrežama su se gotovo u istom danu, a pred dešavanja na Cetinju, pojavile nove organizovane stranice  na Fejsbuku i Instagramu koje se...

Digitalni forenzički centar: Srpski portali najčešće širili sadržaj upitnog kvaliteta

Analiza Digitalnog forenzičkog centra (DFC) na temu “Srbijanski mediji o Crnoj Gori”, pokazala je da su neki od najaktuelnijih srpskih portala “najčešće širili sadržaj...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve