Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

SKUPŠTINA: DF jednom medijskom koncernu uplatio 500 hiljada koje je dobio od preduzeća iz Srbije

To nije legalno i nije legitimno, iako niko iz tužilaštva nije reagovao na to i treba obratiti pažnju da nam se ovakve situacije ne bi dešavale ubuduće, istakao je Sekulić

Tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore i rasprave o izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić poručio je kako je teško sve predvidjeti zakonskim normama, a kao primjer je naveo situaciju kada je Demokratski front posredstvom javnih preduzeća iz Srbije obezbjeđivao dodatno finansiranje političke kampanje.

“Govorimo o nekih 500 hiljada koje su uoči izbora 2020. godine uplaćene na račun jednog medijskog koncerna, sa željom da se podrži “srpska stvar”, kako je to saopšteno i u ovom parlamentu. To nije legalno i nije legitimno, iako niko iz tužilaštva nije reagovao na to i treba obratiti pažnju da nam se ovakve situacije ne bi dešavale ubuduće”, istakao je Sekulić.

Na to se osvrnula Maja Vukićević (DF) koja je kazala kako je “smiješno” kada DPS govori o zloupotrebama.

“Nije mi jasno na čiju je izjavu Sekulić mislio”, rekla je ona.

Skupština Crne Gore počela je danas zasijedanje uoči uobičajene ljetnje pauze. Na dnevnom redu ovog zasijedanja je, između ostalog, i ratifikacija protokola o pristupanju Švedske i Finske NATO-u.

Na samom početku sjednice, reagovao je Slaven Radunović (DF) koji je uputio zahtjev da prijedlog rezoluciji o agresiji Rusije na Ukrajinu bude povučen sa dnevnog reda, na šta je predsjednica Skupštine Danijela Đurović poručila kako nije formalno dobila nikakav zahtjev.

“Ovdje nije riječ o povlačenju našeg, nego prijedloga koji je na dnevnom redu suprotno Ustavu i zakonima. Nikad nije u ovoj Skupštini usvojen bilo kakav prijedlog čiji inicijatori nijesu poslanici ili Vlada. A kod ovog prijedloga stoje imena ljudi koji nijesu poslanici”, rekao je Radunović, ističući kako su akt predložili Raško Konjević, Marta Šćepanović, Fatmir Đeka i Ervin Ibrahimović, koji više nijesu u poslaničkim klupama.

“Ekstremisti htjeli da stave DF u tešku poziciju”

Istakao je da su “određeni ekstremistički elementi”, inicirajući pomenutu rezoluciju, pokušali da stave DF u tešku poziciju.

“DF podržava suverene zemlje i njihov status i teritorijalni integritet, a imamo i specijalni razlog, zato što na taj način branimo Kosovo u Srbiji. Ovo je bilo nepotrebno”, dodao je Radunović.

Danijel Živković (DPS) kazao je kako je DPS ispoštovala cjelokupnu proceduru i da je uputila dopis povodom rezolucije.

“Tog dopisa do jutros nije bilo u dokumentaciji, vjerujem da ga nema ni sad. Na sajtu ga nema”, odgovorio je Radunović.

Živković: Ne manipulišite; SDP: Uputili smo dopis u junu

Živković mu je potom pokazao dopis, koji je zaveden u arhivi Skupštine.

“Nemojte mene da pitate zašto ga nema na sajtu Skupštine, to nije moja odgovornost. Zato nemojte manipulisati”, rekao mu je Živković.

Da je i SDP 24. juna uputila sličan dopis, u kojem navodi da ostaje pri tekstu rezolucije, kazala je poslanica te partije Draginja Vuksanović-Stanković.

Dnevni red

Većina poslanika podržala je da na dnevni red bude uvrštena ratifikacija protokola o pristupanju Švedske i Finske NATO-u.

Naknadno su na dnevni red uvrštene i izmjene Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata, prijedlog Carinskog zakona, izmjene Zakona o visokom obrazovanju, dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Na dnevnom redu biće i izmjene Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva u svrhu liječenja, koje bi vodile ka uspostavljanju banke humanog mlijeka.

Bez podrške za dva prijedloga SD-a

Nije, međutim, podržano da se na dnevnom redu nađu izmjene Zakona o PDV-u koje su predložile Socijaldemokrate.

Podršku da se nađe na dnevnom redu nije dobio ni još jedan prijedlog Zakona SD-a, i to onaj o zaštiti strateških državnih interesa u Aerodromima Crne Gore.

Demokrate su predložile da na dnevni red bude uvrštena rezolucija o genocidu u Pivi i Velici tokom Drugog svjetskog rata.

“Neshvatljivo je da kao jedna od država koja je postradala u Drugom svjetskom ratu nemamo odnos prema svojim žrtvama”, istakao je poslanik te stranke Vladimir Martinović.

Uvršten je taj prijedlog na dnevni red, uz 68 glasova za, četiri uzdržana i tri protiv.

Demokratska partija socijalista inicirala je izmjene više zakonskih akata u cilju uspostavljanja Opštine Zeta, ali i izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kako bi bile otklonjene negativne posljedice programa “Evropa sad”.

Nakon što je Danijel Živković obrazložio prijedlog, Milan Knežević (DF) tražio je da se Dragan Ivanović (SNP) izjasni da li i dalje njegov potpis stoji na aktima koji predstavljaju “brutalno kršenje prava građana Zete”. Ako ne stoji, onda je kazao kako iza prijedloga izmjene zakonskih akata stoji potpis samo jednog poslanika.

Knežević: Ne tražim da mi spremate ručak; Đurović: Neka Vam ga spremaju kući

Danijela Đurović potom je, bez izjašnjavanja Ivanovića, htjela da pređe na glasanje, ali je Knežević prekinuo u tome.

“Ne tražim od vas da mi spremate ručak, nego da se ponašate kao predsjednica Skupštine”, istakao je on.

Reagovala je na to Đurović.

“Ručak neka vam spremaju kući, to što aludirate na mene da vam spremam ručak zato što sam žena je krajnje neprihvatljiv”, kazala je ona.

Milosava Paunović (SNP) zahtijevala je da se Knežević izvini predsjednici Skupštine.

Knežević se nije izvinio, ali je kazao kako mu je predsjednik SNP Vladimir Joković rekao da ta stranka više ne stoji iza pomenutih zakonskih prijedloga.

Na dnevnom redu će biti i odluke koje vode ka Opštini Zeta

Na kraju su u dnevni red uvršteni i prijedlog izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji i prijedlog Zakona o Glavnom gradu.

Poslanici će na aktuelnoj sjednici raspravljati i o trećem prijedlogu DPS-a, koji se tiče izmjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Prva tačka je izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a ministar Aleksandar Damjanović kazao je kako je cilj da budu otklonjeni problemi u radu lokalnih uprava koji su uzrokovani pomjeranjem proljećnih izbora za 23. oktobar.

“Ispostavilo se da postoji blokada u radu lokalnih uprava. Naša namjera je da im omogućimo nesmetano funkcionisanje”, naglasio je on.

Boris Bogdanović (Demokrate) rekao je kako je zakon “još jedna podvala izvršne vlasti” i dio “totalnog pravnog haosa koji je nastao u strahu od izbora”.

“Vi imate strah od narodne volje, jer znate da nemate legitimitet. Zato ste odložili izbore bez kompromisa i dogovora sa opozicijom. Vi hoćete vlast i da nikako ne dozvolite građanima da oni pokažu šta hoće. Hoćete da birate umjesto birača”, istakao je on.

Kazao je kako u Plužinama postoji situacija da predsjednik opštine Mijuško Bajagić nema legitimitet, a da je ispunio uslov za penziju.

“I vama je to sve normalno, vi tu ne vidite nikakav problem”, dodao je.

Naveo je kao pozitivan primjer doskorašnje predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, koja je podnijela ostavku nakon što je ispunila uslov za penziju, ali dodao i da je tamo potpuno suprotno propisima sazvana sjednica Skupštine.

Bošnjak: Đukanović će raspisivati izbore kad njemu bude odgovaralo

Predloženo zakonsko rješenje je iznuđeno, kaže Branka Bošnjak (DF), nakon što je neustavnim odlaganjem izbora proizvedeno bezakonje.

“Stvoren je pravni haos i ovo može biti modus da se izbori ubuduće odlažu i zakazuju kako nekome odgovara. Ako Ustavni sud sve proglasi neustavnim, onda sve dajemo u ruke predsjedniku države koji je sve vrijeme izigravao čistunca, a njegovi poslanici su istrajavali na odlaganju izbora. Kad predsjedniku države padne na pamet, raspisivaće se izbori”, naglasila je ona.

Žele se sada, kako je dodala, zakonski akti usklađivati sa nečim što je protivustavno.

Jovanka Laličić (DPS) poručila je kako ne treba prejudicirati i zaključivati šta je ustavno, a šta ne, sve dok se o tome ne izjasni Ustavni sud.

Na djelu je, kako je kazao Dragan Bojović (DF), urušavanje Ustava i derogiranje njegovih odredbi aktima nižeg reda.

Pejović: DPS jedini imao rezultate; Bulatović: Neviđeno nasilje i agresija na mozak

DPS je, poručila je njihova poslanica Daliborka Pejović, jedini imao rezultate povodom izbornih reformi, a one su, kako je konstatovala, izostale nakon smjene vlasti.

Zdenka Popović (Demokrate) rekla je da su predložene izmjene zakona politički motivisane, jer nije realno da Skupština raspravlja o izbornom zakonu koji će važiti samo mjesec.

Parlament mora da odgovori zadatku da izbori budu održani u važećem roku, smatra Luiđ Škrelja (DPS), te je i aktuelni prijedlog zakona neophodan.

Izmjene Zakona o finansiranju o lokalnoj samoupravi su, kako je kazao Predrag Bulatović (DF), posljedica neustavnog Zakona o lokalnoj samoupravi, neviđenog nasilja u Crnoj Gori i agresije na mozak”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nacertanije
25.07.2022-15:13 15:13

“Što se tiče Demokratskog fronta, on se pokazao kao neko ko izaziva podjele, podstiče etničke tenzije, stalno blokira reforme u parlamentu i time blokira put ka Evropi. Takođe je u prošlosti bio veoma protiv NATO-a i nije bio od pomoći svojim izjavama o Kosovu. Tako da ne vjerujem da se to promijenilo i ne smatramo ih odgovarajućim partnerom”, poručio je početkom godine specijalni izaslanik Vašingtona za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Tara
25.07.2022-16:50 16:50

Df..drzain fron..je koruptan..odakle im novac?

Rajka
25.07.2022-18:58 18:58

Znaci profitirale medijske tajkunčine na muku Crne Gore pi