Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

DF traži od Abazovića i Jokovića da održe riječ: Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa tekst Temeljnog ugovora

Prema njihovim riječima, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne smije, ocjenjuju, imati manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice

Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa usaglašeni tekst Temeljnog ugovora i bez nepotrebnog odlaganja riješi ovo pitanje, ocijenili su iz Demokratskog fronta (DF) i tražili od premijera Dritana Abazovića i potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića da se, kako su naveli, “drže riječi i datog obećanja građanima Crne Gore”.

“Taj posao koji je započet prije desetak godina je odavno trebao da bude završen i odnos države i najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori u potpunosti regulisan i zaokružen. Kako Vlada ima svoju nadležnost, tako i Skupština ima svoju. Dakle, nema potrebe ni za kakvim odgađanjem poslova koje su dužni da završe Vlada i Parlament”, poručuju iz DF-a.

Za Demokratski front, kazali su iz te partije, usvajanje Temeljnog ugovora predstavlja “dio ukupnih napora ka ubrzanom postizanju potrebne većine na putu neophodnih reformi za koje su zadužene sve grane vlasti”.

“To su veoma povezane stvari jer se tiču, prvenstveno, uvažavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takođe, to je poštovanje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti svih crkava i vjerskih zajednica koje pokazuju našu privrženost evropskim standardima. Crnoj Gori je potrebno slobodno pravosuđe i obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a bez konsenzusa i riješenih ključnih pitanja u državi, nema ni sistemskih rezultata”, ističu iz DF-a.

Prema njihovim riječima, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne smije, ocjenjuju, imati manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice.

“Ova zemlja ne može biti demokratska i slobodna, ako se najvećoj vjerskoj organizaciji uskraćuje nešto što već imaju one manje od nje. Zato je ratifikacija Sporazuma sa SPC, i ovako zakašnjela, ispravljanje teškog propusta prethodnih vlada. Temeljni ugovor je potvrda demokratske posvećenosti države, dok je odbijanje ili odlaganje usvajanja ovog akta, koji je u skladu sa Ustavom i zakonom, poraz na evropskom putu i gaženje evropskog zakonodavstva”, ističu u DF-u.

Iz DF-a poručuju da je nepotpisivanje ugovora “ponižavanje većinske Crne Gore i na to sigurno ona ne može i neće pristati”.

“Ovih dana su pokrenuti i izvedeni na ulice poštovaoci „CPC” kako bi uskratili ustavno pravo SPC da zaključi sporazum sa Vladom, onakav kakve su već zaključili Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska vjerska zajednica. Ako Vlada poklekne pod tim pritiskom, mora računati i na činjenicu da će najveći broj građana koji su vjernici SPC shvatiti da je to jedini način komunikacije s Vladom i da oni mogu na sličan način tražiti zaštitu vlastitih prava”, naglasili su iz DF-a.

Poručuju da su “jednom smo, i to u mnogo goroj i složenijoj situaciji, uspjeli da odbranimo svetinje”, pa im, kako su kazali, neće biti teško da to uradimo i u novonastalim okolnostima.

“Zato tražimo da se držite riječi i obećanja koje ste dali građanima Crne Gore i da ovaj posao dovedete do kraja”, zaključuju iz DF-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
07.07.2022-16:10 16:10

Većinska Crna Gora je evropska Crna Gora, a ne država mračnjaštva, nazadovanja fašizma, klerofašizma, pedofilije i ratnih zločinaca….

Crnogorka
07.07.2022-16:18 16:18

Koja je to vecinska CG psihicki Bolesnici  i da potpisu KAPITULACIJU CG -Kad bi se vi pitali CRNOGORCI nebi bolje prosli od UKRAJINACA koliko psihicko bolesno mrzite CRNOGORCE  -Samo da znate nikad CETNICIMA necemo dozvolit da nam se ponovi 1918 koji su nam KRALJ  NIKOLU  ISCERALI IZ SVOJE MATICE I MATICU NAM OKUPIRALI I SPRZILI  !! SVAKO IMA SVOJU MAJKU KOJA GA JE RODILA I VRACA SE SVOJOJ KUCI DA JE IZGRADJUJE A NE DA KRADE -UNISTAVA  I OTIMA TUDJE!

BobZeković
07.07.2022-17:54 17:54

Družina TUPOMANA I MRAKOMANA poziva na dovršetak ubijanja Crne Gore, Crnogorki i Crnogoraca, na pljačku do gole Crnogorske kosti. Buzdovani srpske zločinačke politike traže od dritana trenutnu smrt Crne Gore.

tivat
07.07.2022-18:14 18:14

Proklet bio ko god vise spomene taj temeljni ugovor.Unazadio nas je kao malo ko koga.i on i vulin i vucic i abazovic i svi okupatori i izdajice Crne Gore.