Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DF traži izmjene poslovnika: Neće od premijera “spremne” odgovore

DPS se nije izjasnio je li mu to prihvatljivo, ali je, u izjavi za Pobjedu, rečeno da su poslanici te partije spremni za razgovor o tom prijedlogu

Demokratski front (DF) najavio je da će inicirati izmjene i dopune Poslovnika Skupštine, kako bi institut premijerskog sata bio promijenjen na taj način da se pitanja premijeru i odgovori dobijaju na samoj sjednici, a ne dostavljaju unaprijed.

DPS se nije izjasnio je li mu to prihvatljivo, ali je, u izjavi za Pobjedu, rečeno da su poslanici te partije spremni za razgovor o tom prijedlogu.

“Iniciraćemo izmjene Poslovnika kako bismo mogli da postavljamo pitanja i odgovaramo onako „dim u dim“, da poslanici postavljaju pitanja, a da premijer odmah odgovara, odnosno da ne bude dostavljanja pitanja unaprijed – najavio je Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta na posljednjem premijerskom satu.

On je kazao da će to biti inicijativa DF-a „za buduća pitanja na premijerskom satu“, ali i za poslanička pitanja ministrima.

“To bi bio najbolji način “, dodao je Mandić.

Željko Aprcović, poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kazao je za Pobjedu da je još rano da se njegova partija izjašnjava o inicijativi koju je Mandić najavio, ali je „otvorena za dijalog“.

“Još je prerano da se Demokratska partija socijalista izjasni prema ovom pitanju, s obzirom na to da je riječ o neformalnoj, usmenoj inicijativi koju je saopštio poslanik Mandić. Ono što je sigurno jeste da je Demokratska partija socijalista otvorena za dijalog i o ovom i o ostalim pitanjima. Spremni smo da sa kolegama razgovaramo o ovim temama”,  kazao je Aprcović.

On je istakao da je institut premijerskog sata „u potpunosti opravdao očekivanja“.

“Jer redovno imamo priliku da čujemo sve što je Vlada uradila u prethodnim mjesecima”, dodao je Aprcović.

Poslovnik Skupštine Crne Gore predviđa da se posebna sjednica Skupštine posvećena premijerskom satu održava jednom mjesečno, dok se sjednica posvećena ujedno i poslaničkim pitanjima ministrima zakazuje jednom u dva mjeseca. Poslanici premijeru pitanja moraju dostaviti 72 sata prije, a resornim ministrima 48 sati uoči sjednice.

Uporedna praksa pokazuje da se u nekim zemljama pitanja premijeru i ministrima postavljaju direktno. Takav je slučaj u Velikoj Britaniji.

U Češkoj se postavljaju usmeno pitanja, ali se poslanici prijavljuju kod predsjednika u pisanoj formi do 11 sati na dan predviđen za poslanička pitanja.

U većini zemalja se, međutim, poslanička pitanja dostavljaju predsjedniku parlamenta koji ih dalje prosljeđuje.

Recimo, u Makedoniji, Njemačkoj, Mađarskoj i Sloveniji, obaveza je da se dostave pitanja unaprijed, što je slučaj i u Evropskom parlamentu.

Poslovnici u parlamentima BiH, Hrvatske i Srbije ne definišu obavezu prethodnog dostavljanja poslaničkih pitanja.

U Srbiji je postojao Dan poslaničkih pitanja, u okviru kojeg su poslanici direktno postavljali pitanja predstavnicima Vlade i dobijali direktne odgovore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve