Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DF traži da dan rođenja Njegoša bude državni praznik

Ovo nije prvi put da se predlaže da 13. novembar bude državni praznik

Poslanici Demokratskog fronta dostavili su Skupštini prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o državnim i drugim praznicima kojim traže da se 13. novembar dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša proglasi državnim praznikom.

Petar II Petrović Njegoš

Iz tog političkog saveza predlažu da se taj praznik zove “13. novembar-Dan Petra II Petrovića Njegoša, crnogorski praznik kulture”.

“Ovim zakonom se uvodi novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jednog od najvažnijih istorijskih ličnosti Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša, vladara, vladike, pjesnika i filozofija. Njegovo bogato književno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela pervedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprelaznost”, navodi se u obrazloženju DF-a koji je danas dostavljen Skupštini.

Ovo nije prvi put da se predlaže da 13. novembar bude državni praznik. Vlada Crne Gore je 22. novembra 2016. aktuelizovala izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik. Međutim krajem decembra 2016. godine Vlada ga je povukla iz skupštinske procedure.

Prethodnih godina predstavnici Bošnjačke stranke su se oštro protivili tom prijedlogu. Naime, više njih nazvalo ga je “geonocidnim pjesnikom”, čija je istraga poturica iz Gorskog vijenca tumačena kao arhetip etničkog čišćenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve