Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DF spreman da razgovara sa Demokratama, inicijative za sastanak još nema

Mi smatramo da je ozbiljna parlamentarna i kriza u vladi, tako da su neophodni neki radikalni rezovi, rekao je Knežević

Nema nikakvih naznaka kada bi se mogao održati naredni sastanak unutar parlamentarne većine. Na dosadašnjim razgovorima lideri pozicionih partija nijesu uspjeli da postignu dogovor koji bi okončao parlamentarnu i krizu izvršne vlasti, piše Pobjeda.

Tačka spoticanja u postizanju konsenzusa je neslaganje oko toga da li je rješenje za izlazak iz krize izbor novog predsjednika i članova Vlade, kao i predsjednika parlamenta ili rekonstrukcija postojeće Vlade na čelu sa aktuelnim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Iz DF-a su ranije predlagali da novi premijer bude neko iz koalicije „Mir je naša nacija“, pritom ističući da bi Miodrag Lekić iz Demosa bio dobar kandidat za tu poziciju, a da funkciju predsjednika Skupštine preuzme neko iz redova njihove koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Lideri najjače pozicione partije su planirali da se nova vlada konstituiše po Dontovom količniku po kojem bi grupaciji oko DF-a pripalo najmanje šest resora, kao i kontrolni paket u izvršnoj vlasti.

I dok u DF-u zahtijevaju smjenu Krivokapića i njegovih ministara, lideri Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA protive se tome ističući da je rekonstrukcija Vlade potrebna, ali da bi najbolje bilo to uraditi u dogovoru sa aktuelnim premijerom.

Jedino što je sigurno, a što su članovi parlamentarne većine naglašavali u prethodnom periodu, je to da je status kvo neodrživ, a rješenje hitno potrebno.

Domaćin posljednjeg sastanka koji je održan i predstavnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pokušao je da organizuje i četvrti susret, predlažući da se on simbolično organizuje 30. avgusta, na dan kada je prošle godine ostvarena izborna pobjeda. Uslijedilo je reagovanje jednog od lidera DF-a Milana Kneževića koji je saopštio da bi prije susreta predstavnika svih partija oni morali porazgovarati sa Demokratama kako bi riješili probleme oko kojih se spore.

Knežević je u izjavi za Pobjedu kazao da do sada tog razgovora nije bilo – ni zvanično ni nezvanično.

“Ja ostajem i dalje pri stavu da treba naći rješenje unutar parlamentarne većine, a mislim da je ono na relaciji Demokrata i DF-a u ovom trenutku. Poslije toga bi onda vjerovatno bilo lakše upriličiti sastanak svih predstavnika partija vlasti”, istakao je Knežević.

Dodao je i da nijesu dobili nikakav poziv od Demokrata, te da su oni inicijativu pokazali.

“Ja sam sa svojim jasnim stavom o tome da treba razgovarati poslao i jasnu poruku da smo mi voljni da, oko svake problematike koja komplikuje parlamentarnu i krizu u izvršnoj vlasti, pokušamo da nađemo rješenje”, naglasio je jedan od lidera DF-a.

Njihovi zahtjevi su, rekao je, jasni i poznati, a da li će prihvatiti određene modalitete kako bi se postigao dogovor nije mogao da odgovori.

“Mi smatramo da je ozbiljna parlamentarna i kriza u vladi, tako da su neophodni neki radikalni rezovi koji će zaštititi interese građana koji su nam dali podršku 30. avgusta. I vjerujem da su kolege u parlamentarnoj većini toga svjesne, jer je jedan od zaključaka sa posljednjeg sastanka bio da je status kvo neodrživ”, poručio je Knežević.

Danilović, koji je pozdravio inicijativu Kneževića za razgovor sa predstavnicima Demokrata, kazao je za Pobjedu kako još uvijek nema nikakvih informacija, ali da se nada da će se to ubrzo i dogoditi.

“Ukoliko ne bude bilo prethodne komunikacije među subjektima, sastanak bi se održao reda radi, a ja mislim da to ne treba raditi”, ocijenio je lider Ujedinjene Crne Gore.

Kako je kazao, za sastanak koji bi urodio plodom neophodna je saradnja i bilateralna komunikacija.

Za izbor potpuno nove vlade na posljednjem sastanku, pored DF-a, zalagali su se i Socijalistička narodna partija (SNP) na čijem je čelu Vladimir Joković i Demos čiji je predsjednik Miodrag Lekić.

Joković, koji je bio domaćin drugog sastanka, ranije je za Antenu M kazao da nema informaciju kada i ko bi mogao organizovati naredni susret lidera parlamentarne većine, te istakao da će, kada se dogodi, SNP prisustvovati.

Nije mogao da potvrdi da će nastaviti sa insistiranjem na izboru nove vlade naglasivši da njegova stranka nije ključna u svemu tome.

“Važno je da se problem riješi, na koji način će se riješiti to naravno treba da vidimo. Da negdje ili svi budu pomalo nezadovoljni ili zadovoljni”, pojasnio je on.

Dodao je i da će za SNP biti prihvatljiv stav većine, i ako su se oni prvobitno zalagali za novu vladu i premijera.

“Važno je da se svi malo zamislimo, da vidimo da li ovako možemo dalje. Ja mislim da ne možemo, a ako ne možemo dalje, onda moramo naći rješenje. Važno je da oni koji su na krajnjim polovima između ovih dogovora malo skrate svoje stavove i da se nađe rješenje”, istakao je Joković.

Malo je vjerovatno da će u Demokratskom frontu, ako je sudeći po stalnim izjavama lidera ovog političkog saveza, prihvatiti rekonstrukciju Vlade na čelu sa Krivokapićem, posebno jer stalno ističu koliko su nezadovoljni njegovim radom i postupcima.

Podršku aktuelnom premijeru povukli su, između ostalog, zbog nepotpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), smjene bivšeg ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, te, kako su govorili, „tijesne saradnje sa Đukanovićem“, „opstrukcija oko promjena u Tužilaštvu“ i „zadržavanja DPS kadrova na ključnim pozicijama u Vladi“.

Sa druge strane, njihov sukob sa Demokratama zaoštrio se kada je predsjednik Skupštine i lider te partije Aleksa Bečić odbio da zakaže sjednicu parlamenta na kojoj je trebalo izglasati članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika. Tada su, kako je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao za Pobjedu, razmišljali i o pokretanju inicijative za smjenu Bečića, zbog kršenja Pravilnika o radu Skupštine.

Ko će inicirati razgovor koji bi riješio sukob ove dvije partije još uvijek je neizvjesno, ali ukoliko Demokrate ne prihvate smjenu Krivokapića teško je očekivati bilo kakav dogovor, te bi se kao jedino rješenje nametnuli vanredni parlamentarni izbori.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
DF spreman da razgovara sa Demokratama, inicijative za sastanak još nema – CG Vijesti
30.08.2021-09:00 09:00

[…] Aktuelno […]