Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DF sprema ultimatum za Dritana: “Ako ne pristane na povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti neka ide sa DPS-om”

Demokratski front , kako nam je rečeno, je čvrsto odlučio da nema popuštanja kada je u pitanju povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, što može dovesti do velikih, možda nepremostivih problema, jer je Abazović jasno poručio da neće odstupiti od svojih uslova

Pregovarački timovi tri koalicije nove parlamentarne većine “Za budućnost Crne Gore”, “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija” tek što su počeli pregovore naišli su na velike probleme.

FOTO: Standard, Filip Filipović

Funkcioneri nove, potencijalne parlamentarne većine ni juče nijesu uspjeli da usaglase stavove o  principima formiranja vlade, ali nijesu se dogovorili ni o čelnim mjestima Skupštine Crne Gore ni Vlade iako se već danima spekuliše da bi te pozicije trebali da zauzmu Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić.

Jasno je da liderima tri koalicije pregovori loše idu jer su iz URA-e više puta dali do znanja svojim partnerima da u novoj vladi žele “eksperte” i da u njoj ne mogu biti “stari kompromitovani kadrovi” kao što su Andrija Manadić, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Marko Milačić, Predrag Bulatović

Međutim, tačka koja je potpuno paralisala pregovore i koja je izazvala velike tenzije između koalicija okupljenih oko DF-a i URA-e je Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Kako saznaje portal Aktueno iz dobro upućenih izvora, koalicija “Crno na bijelo” ne želi da se Zakon koji reguliše status vjerskih zajednica u Crnoj Gori povuče. Iako je lider URA-e Dritan Abazović nekoliko puta u javnosti nagovijestio da je povlačenje Zakona jedna od opcija, funkcioneri njegove koalicije se tome protive.

“URA ne želi da se zakon povuče, a to je jedna od ključnih stvari za Demokratski front. Veliki je otpor među funkcionerima URA-e koji žele da zakon ostane, ali uz izmjene”, rekli su za Aktuelno dobro upućeni izvori.

Kako saznajemo, u DF-u su na granici strpljenja i na sljedećem sastanku koji će se održati na nivou lidera koalicija, Abazovića čeka ultimatum.

“Ne želimo izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti već želimo da se zakon povuče. Izmjene je i DPS nudio. Ako Abazović želi da samo mijenja zakon eto mu DPS, neka ide sa njima mi nećemo žaliti”, rečeno nam je iz vrha DF-a.

Demokratski front, kako nam je rečeno, je čvrsto odlučio da nema popuštanja kada je u pitanju povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, što može dovesti do velikih, možda nepremostivih problema, jer je Abazović jasno poručio da neće odstupiti od svojih uslova.

“Ukoliko može da bude ovako kako mi mislimo da treba da bude – dobro, ukoliko ne može, sretno bilo”, poručio je Abazović gostujući na FACE TV prije dva dana.

Pregovori tri koalicije oko formiranja vlasti nastavljaju se početkom naredne sedmice (moguće i sjutra), a tačan termin još uvijek treba da bude dogovoren.

B.K.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mitar
20.09.2020-11:49 11:49

Nije tacno da je zakon sporan. Sporne su druge stvari, a ovo je klasican spin…

ICXC
20.09.2020-16:16 16:16
Reply to  Mitar

Oni iz DF-a i sad kazu da cijeli zakon ne valja, najkriticnija su im 2-3 clana koja nama trebaju da vrate sto je nase, ali oni bi sve da povuku pa jovo-nanovo kako srbijanskim popovima bude odgovaralo. URA je protiv toga. Oni samo zele da promijene clanove vezane za imovinu. Tu je jedna od tacaka sporenja. DF trazi da poptisu POVLACENJE a ne IZMJENU zakona.

GRAĐANSKI
20.09.2020-12:00 12:00

Učinje li se meni da su Medojević i Radulović nekad bili 100% Crnogorci ili sam nešto u tomu smislu omanuo, tj. nešto pobrka’ kod ovijeh procenatah?!?

BR.:. BR.:.
20.09.2020-12:22 12:22
Reply to  GRAĐANSKI

i Branka Bošnjak i … SVI SUVERENISTI da zbiju redove … više vole Domovinu i Otadžbinu nego što su protiv … rasplet unutar redova (svih) Suverenista.

flamantes
20.09.2020-21:10 21:10

Eto već traže opravdanje da ne formiraju vlast, jer ne znaju što će s njom.