Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DF, SNP, UCG i RP predali amandmane: Iz Rezolucije se briše genocid u Srebrenici!

U jednom od amandmana predviđeno je brisanje riječi genocid u Srebrenici i dodavanje riječi zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije, pa bi tako naziv Predloga Rezolucije glasio Rezolucija o zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije

Poslanici DF-a, SNP-a, UCG-a i RP-a podnijeli su amandmane na Predlog Rezolucije o Srebrenici.

U jednom od amandmana predviđeno je brisanje riječi genocid u Srebrenici i dodavanje riječi zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije, pa bi tako naziv Predloga Rezolucije glasio Rezolucija o zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije.

-Ovim amandmanima se osuđuju svi zločini na teritoriji Bosne i Hercegovine i čitave bivše Jugoslavije sa punim pijetetom prema svim žrtvama i konstatujući da su svi ljudi jednaki pred zakonom, ne želeći da pravimo razliku između žrtava najoštrije se osuđuju svi zločini počinjeni tokom građanskih ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Ohrabruju se nadležne institucije u pogledu procesuiranja odgovornih za ratne zločine počinjene na teritoriji Crne Gore za navedeni period. Naglašava se značaj postizanja pravde radi trajnog pomirenja u regionu kao i jačanja međunacionalne i međuvjerske tolerancije, razumijevanja i solidarnosti, te da se konačno ovim dokumentom stavi tačka na eksploataciju svih žrtava bez obzira na vjeru i naciju u dnevno političke svrhe- stoji u obrazloženju amandamana koji su podnijeli poslanici partija koje čine listu Za budućnost Crne Gore.

Prošle sedmice amandmane na Predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijele su i Demokrate.

Međutim, i tim amandmanima u prvi plan se stavlja genocid u Srebrenici, pa onda svi ostali zločini na području bivše jugoslavije.

U amandmanu 2 Demokrate su tražile da se prvobitni naziv Rezolucije promijeni i da glasi “Rezolucija o genocidu u Srebrenici i drugim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve