Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DF RUSKOM ČIZMOM PRITISKA KRIVOKAPIĆA Rajo i Milan bi direktno iz moskovskog Ritz-a u Vladu!?

Demokratski front je spreman čak da prihvati ostanak Krivokapića na mjestu premijera da bi na svojoj koži osjetili dodir i miris ispoliranih kožnih fotelja u Vladi. Naravno uz ustupke koje će morati da ispune majki Rusiji.

Taktika Demokratskog fronta potpuno je razotkrivena, a taj velikosrpsko-ruski savez je politički do srži ogoljen kao domaći pipun na vrelom mojanovićkom suncu u sred jula!

Dok se podvižnici na čelu DF-a Andrija  Mandić i Milan Knežević ”muče” u moskovskom Ritz-u u okviru zvanične posjete Rusiji, nihov stranački kolega ofirao je plan ovog političkog saveza i prilično oslabio njihovu pregovaračku poziciju.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Rozi Radunović, široj javnosti poznat kao Mandićev ugroženi saborac sa jahte, kazao je juče na A1 TV da se predstavnici vladajuće većine mogu dogovoriti da premijer Zdravko Krivokapić ostane na toj funkciji pod određenim okolnostima.

Jasno je da se Radunović mimo svih partijskih dogovora juče izlanuo, i ni kriv ni dužan, u svom prepozantljvom stilu ,,jezik brži od pameti” ofirao političke pozicije DF-a, koji ne želi da ruši vladu već želi da preko određenog oblika rekonstrukcije ubaci svoje visoke funkcionere u izvršnu vlast.

Posjeta Moskvi za uguravanje u Vladu

Lideri Demokratskog fronta Mandić i Knežević, kako smo već pisali, borave u zvaničnoj posjeti Moskvi gdje uživaju u ekstravagantnom prijemu koji im je upriličen.

Domaćini iz  Moskve ne štede na svojim političkim apartčicima – smjestili su Kneževića i Mandića u jedan od najluksuznijih i najskupljih hotela u Moskvi Ritz-Carlton-u, gdje će lideri DF-a razgovarati sa političkim funkcionerima iz Rusije i sa predstavnicima avio-saobraćaja i ruskim privrednicima.

Čim su Rajo i Pipun kročili u moskovski Ritz, osjećali su se kao kod kuće

S obzirom da se u Rusiji ovakvi prijemi ne organizuju a da se ne očekuje neka protivusluga, jasno je da će Mandić i Knežević morati da plate boravak u Ritz-u.

”Radunović je ofirao DF, mada je još od početka sukoba sa Krivokapićem bilo jasno da ovaj politički savez ne želi da ruši Vladu, već da se u nju nekako ugura. Znaju da ako sada sruše Vladu teško da će ikad više imati priliku da privire u izvršnu vlast. Stoga žele da Moskva pritisne Krivokapića da ih ugura u Vladu. Ali ta podrška neće doći besplatno – DF će morati da prima naloge Rusije, što njima kako se pretpostavlja, ipak neće teško pasti”, rekli su naši sagovornici dobro upućeni u planove DF-a.

Kako nam je rečeno Moskva će pokušati da izvrši pritisak na Krivokapića i Vladu Crne Gore da ”njihovi ljudi” iz DF-a uđu u izvršnu vlast.

”Rusija ima višestruke koristi od toga, jer će imati svoje ljude u Vladi i moći će otvoreno da lobira za sopstvene spoljnopolitičke ciljeve. Međutim, pitanje je da li će im to poći za rukom kad nije pošlo 2016. godine”, rekli su naši izvori.

Pritisak na Zdravinja

Premijer Krivokapić došao je u utorak na prijem koji je ruska ambasada organizovala, povodom 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Rusije.

Maslenikov motri na Zdravinja: Nakon poruke ruskog ambasadora ogadila mu se ruska votka!

To je bila prilika da premijer ”opipa puls” Rusije da bi procijenio svoje šanse u okršaju sa DF-om. Kako saznaje portal Aktuelno iz diplomatskih izvora, umjesto da je nepopularni Zdravinjo ”pipao puls” ruski ambasador mu je bez ustezanja sasuo direktno u brk jasnu poruku.

”Stav Rusije je jasan i to je opšte poznato mjesto u diplomatskim krugovima. Možeš da pričaš što hoćeš o bratstvu sa Rusijom, ali oni sude samo po djelima! To je premijeru po svemu sudeći saopštio i ambasador Maslenikov”, rekli su naši izvori.

Međutim, Krivokapić je u izuzetno teškom položaju – neprincipijelni politički diletant je zarobljen između ruskog čekića i zapadnog nakovanja.

”On ne može tek tako ukinuti sankcije Rusiji i pustiti upliv ruskog uticaja u Crnu Goru koja je članica NATO-a, to bi izazvalo revolt kod zapadnih ambasada. Tu DF traži svoju priliku – da ih Moskva kompromisno ugura u Vladu”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Miris kožnih fotelja

Podsjetimo, Demokratski front iako formalno konstituent vlasti posljednjih sedmica se prema premijeru Zdravku Krivokapiću i njegovoj vladi odnosi kao što se kao opozicija odnosio prema vladi čiju je okosnicu činio DPS.

Konflikt između Krivokapića i DF-a proširio se toliko da gotovo da nema političkog segmenta na kojem ove dvije struje svetosavske vlasti nemaju sukob interesa. S obzirom da DF ne smije da sruši vladu jasno je da ih Krivokapić, da bi opstao na mjestu premijera, nakako mora uvesti u izvršnu vlast, iako se tome protivi i zapad ali i ostali konstituenti nove vlasti.

Kako saznajemo DF je bio spreman da sruši Vladu, ali nakon unutarstranačikh konsultacija, shvatili su da bi na prijevremenim izborima izgubili dobar dio glasača i da se nikad ne bi našli u poziciji u kojoj su trenutno.

Sudeći po ponašanju visokih funkcionera DF-a, posebno prijatelja sa jahte Mandića i Radunovića, miris kožnih funkcionerskih fotelja je mnogo primamljiviji nego principijelno vođenje politike. Stoga bi se DF zadovoljio sa tri ključna ministarstva na koja bi došli njihovi visoki funkcioneri, o čemu ćemo naknadno pisati.

Za sada je jasno da je ovaj politički savez spreman čak da prihvati ostanak Krivokapića na mjestu premijera da bi na svojoj koži osjetili dodir i miris ispoliranih kožnih fotelja u Vladi. Naravno uz ustupke koje će morati da ispune majki Rusiji.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kosovo
01.07.2021-12:58 12:58

Risto Jovanovic u prdaru na Kosovo a vi ka vazda setnja Moskva – Koljenice – a Risto nek pusi sto mu vi ponesete I nek pjeva sad KOSOVO JE SRBIJA !

Oleg
01.07.2021-13:45 13:45

Što je Cg premier pod ruskim pritiskom? Haj da Mila pritiscu on ih je navuko na mediteransku toplotu.
Ako ,nijesu bolje ni zasluzili. od dvafrtalja srbije

kokoska
01.07.2021-14:03 14:03

OOOOOOO Cetnici Kako vas dobro paze Rusi -sa obe rucke rasirene vas docekuju -grle i ljube- kumim vas bogom ne vracajte nam se da pocinimo malo- od dva jada CETNICKA cio region na muku ste stavili spijuni i kriminalci RUSKI !Ako se vrate na izolaciju 4 nedelje moraju od novog virusa DELDTA!

Looo
01.07.2021-15:58 15:58

Kad prvo odrobijaju……

Ajde de
01.07.2021-16:39 16:39

Ili ne pustajte komentare ili omogucite normalno glasanje za iste.

Neko tamo
01.07.2021-17:45 17:45

Zahvaljujuci mišku kesedziji i zeljku govedo df spc i srbi u crnoj gori mogu da rade sta god oce
Jer su misko kesedzija i zeljko govedo stvorili dritana i uru kupili dosta crnogorskih glasaca

Davaj
01.07.2021-18:55 18:55

Krkaju ovi kavijar a srbadija na milocer pasulj i kobaju jos bata srbenda da im napravi klozetce u sveto stefance sa trobojkom