Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

DF rekao šta je imao, da vidimo dokad će Krivokapić da trpi uvrede i ucjene

Ukinut je Episkopski savjet, ali Beogradska patrijaršija ili Vučić žele apsolutnu, potpunu kontrolu i brzo rješavanje stvari. Vjeruju da su sada najjači, najdominantniji u odnosu na sve druge strukture u Crnoj Gori, pa se zato brzinski smjenjuju ambasadori, postavlja mitropolit za kojeg očekuju da će im biti lojalan, kupuju mediji, dok istovremeno preko svojih eksponenata pokušavaju da dobiju naše resurse, čime bi direktno uticali na ekonomiju Crne Gore, smatra politički analitičar Ranko Đonović

Više nije pitanje šta će predstavnici Demokratskog fronta reći premijeru Zdravku Krivokapiću, već do koje granice će on da trpi, smatra politički analitičar Ranko Đonović.  Krivokapić je, podsjetimo, prozvao Demokratski front i jednog od lidera tog saveza Andriju Mandića da je direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita cmogorsko-primorskog odgodi do rekonstrukcije Vlade. Mandić je odgovorio da je Krivokapić predložen sa visokih crkvenih adresa za nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” kao garant da će biti potpisan temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Đonović je, komentarišući aktuelne odnose na relaciji Demokratski front Krivokapić, za Dnevne novine kazao da je crnogorski premijer vjerovatno i prije vidio, ali sada javno kazao da Vladu ruši DF.

“Znamo šta govore lideri DFa Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Milan Knežević… Više nije pitanje šta će reći Krivokapiću, već do koje granice će on da trpi. Dakle, ova situacija može da se riješi smjenom aktuelnog premijera, stvaranjem nove većine od strane opozicije i Demokrata i GP URA, odnosno jednog od ovih političkih subjekata ili će se ići na nove izbore. Ovako da ostane praktično je nemoguće, smatra Đonović.

Govoreći o uticaju Beograda na političku situaciju u našoj zemlji, Đonović kaže da je on više nego očigledan.

Prema njegovim riječima, srpski predsjednik Aleksandar Vučić direktno kotroliše svu imovinu koja se nalazi pod upravom crkve.

“Ukinut je Episkopski savjet, ali Beogradska patrijaršija ili Vučić žele apsolutnu, potpunu kontrolu i brzo rješavanje stvari. Vjeruju da su sada najjači, najdominantniji u odnosu na sve druge strukture u Crnoj Gori, pa se zato brzinski smjenjuju ambasadori, postavlja mitropolit za kojeg očekuju da će im biti lojalan, kupuju mediji, dok istovremeno preko svojih eksponenata pokušavaju da dobiju naše resurse, čime bi direktno uticali na ekonomiju Crne Gore. To pokazuju tajna zaduživanja, uništavanje nacionalne avio-kompanije i mnogo toga drugog. Sve to radi Beograd i ne mogu da vjerujem da još ima nekog ko to ne vidi. Oni žele da kupe Cmu Goru i da je ekonomski kontrolišu. Vjerski je kontrolišu preko SPC. Ukoliko bi imali pet, šest ministara koji su direktno odgovorni Vučiću, on bi bukvalno gospodario Cmom Gorom. Na tome se upravo radi preko ĐF-a” ocjenjuje Đonović.

On ističe da političke relacije koje svakodnevno gledamo u Crnoj Gori nijesu ništa novo. Komentarišući sukobe unutar vladajuće većine, Đonović vjeruje da će biti potpuno razotkriveni podli politički potezi prema Crnoj Gori i svemu crnogorskom.

“Vjerujem da će u tim unutrašnjim sukobima ‘izgorjeti’ jedni druge ili makar djelimično oslabiti. Time će građanske i patriotske snage dobiti na težini i političkoj snazi. Bez obzira što svi mi imamo ozbiljne primjedbe na prethodnu vlast i one koji bi sada formirali vlast, moramo da znamo da lošije od ovoga što sada imamo ne može biti, ali ni da Crna Gora nije bila nikada jača nego što je sada” kaže Đonović.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve