Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DF odlučio: Trajno napuštamo Odbor za reformu izbornog zakonodavstva

Predsjedništvo DF donijelo je odluku da taj savez trajno napusti Odbor zadužen za sveobuhvatnu izbornu reformu i da članovi tog tijela: Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnesu Skupštini ostavku na članstvo u tom tijelu

Predsjedništvo DF donijelo je odluku da taj savez trajno napusti Odbor zadužen za sveobuhvatnu izbornu reformu i da članovi tog tijela: Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnesu Skupštini ostavku na članstvo u tom tijelu.

Front logo

“Donoseći ovu odluku DF se vodio notornom činjenicom, a to je da DPS do sada nije želio dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor. Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice a koji su definisali jednostrana rješenja”, saopšteno je iz DF-a.

Poseban razlog da se trajno napusti Odbor je, kako navode, presuda Osnovnog suda kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sjednice koja je održana 15. februara 2017. godine, a na kojoj je parlamentarna većina donijela neustavnu i nezakonitu odluku da se odredi pritvor Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

“Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivićno djelo po zahtjevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa. Kako osuđujuća presuda nije mogla u zarobljenom pravosuđu biti donesena bez odobrenja vrha DPS u Predsjedništvu DF je jednodušna ocjena da u okviru ovog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS.

Nakon jučerasnjih odluka Odbora gdje sve ključne podgrupe koordiniraju članovi DPS-a ili njihovi partneri (npr Zakon o biračkom spisku, Zakon o Izboru poslanika i odbornika, itd.) i kroz koje odluke je poslata poruka DF-u da za njega nema mjesta, osim tamo gdje je sve već DPS odlučio, dodatni je razlog da se napusti trajno odbor”, navedeno je, između ostalog u saopštenju DF-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve