Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

DF neće na sjednicu opštinskog parlamenta u Danilovgradu, traže prinudnu upravu

U Danilovgradu je, navode, dodatni problem što očigledno postoji i selektivna primjena zakonskih propisa, koji se odnose na sticanje uslova za penziju

Demokratski front poručio je da neće prisustvovati predstojećoj sjednici opštinskog parlamenta u Danilovgradu jer, kako su istakli, ne žele da daju legitimitet i učestvuju u nelegalnom izboru novog predsjednika opštine Danilovgrad.

“Nakon protivpravnog i protivustavnog odlaganja lokalnih izbora, čiji zakazani datum održavanja je još uvijek upitan (jer se pominje novo odlaganje), opštine, u kojima su izbori morali da se održe u ovom vremenskom periodu, ulaze u zonu, ne samo tehničkog, već i nelegalnog funkcionisanja. Sasvim je dakle pravno neutemeljeno i nelegitimno da takvi lokalni parlamenti, čiji je mandat istekao, ili je pri isteku, biraju gradonačelnike, i to u punom mandatu od četiri godine”, ističe OO DF-a.

U Danilovgradu je, navode, dodatni problem što očigledno postoji i selektivna primjena zakonskih propisa, koji se odnose na sticanje uslova za penziju.

“Tako je predsjednica Opštine podnijela ostavku (iako nevoljno) na tu funkciju, na osnovu odluke Ministarstva javne uprave, zbog navršenih 66 godina starosti”, navodi DF.

S druge strane, ističu, predsjednik Skupštine opštine je to trebalo da učini još prije tri godine, jer je tada napunio 67 godina, i po tadašnjim zakonskim odredbama stekao uslov za penziju, ukoliko za njega uopšte važi tumačenje Ministarstva javne uprave, koje se prije neki dan i u njegovom slučaju pojavilo u medijima.

“Po svemu sudeći, predsjednik Skupšine je ipak imao bolje dilove i veze u vrhu DPS-a u odnosu na g-đu Kovačević, te su njega godinama štitili i protežirali, dok su g-đu Kovačević, uprkos njenoj apsolutnoj lojalnosti DPS interesnoj grupaciji, olako žrtvovali, kada su procijenili da im više nije potrebna”, saopštili su iz DF-a.

Nezakonitosti u lokalnom parlamentu tu, tvrde u DF-u, ne prestaju, pa je na prošloj sjednici Skupštine opštine, na primjer, razrješavan predsjednik Opštinske izborne komisije, koji je prije toga (pod pritiskom) već bio podnio pisanu ostavku.

“Nas, naravno, ne interesuju aktuelne frakcijaške borbe za prevlast unutar lokalnog DPS-a, koji se svakako nalazi u očekivanom političkom rasulu i propadanju. Ali nas, kao predstavnike naroda, itekako interesuje dosljedna i neselektivna primjena zakona u svim oblastima”, ističe DF.

Zatim su dodali, uzurpacija funkcija i izigravanje zakona, kako bi se po svaku cijenu ostalo na „tronu“, nije začuđujuća pojava od strane funkcionera DPS-a.

“Ali ih upozoravamo da će takvo ponašanje svakako doći na naplatu, prije ili kasnije. Sve odluke, koje se donesu u vremenu kada je prestao manadat opštinskim čelnicima, i kada su morali da napuste funkcije, mogu da imaju (i imaju) dalekosežne posljedice, ulazeći u zonu krivično-pravne odgovornosti, te mogu biti oborene i pocesuirane na sudu, i sl”, navodi DF.

Stoga pozivaju nadležne institucije da što prije raspuste lokalnu vlast u Danilovgradu, uvedu prinudnu upravu, te da se izabere odbor povjerenika, koji će do narednih lokalnih izbora upravljati Opštinom.

Pozivaju, takođe, nadležne da se što prije raspišu lokalni izbori kako bi se izašlo iz stanja pravnog haosa i protivpravnog funkcionisanja na opštinskom nivou.

“Lokalni izbori su urgentno potrebni i kako bi se konačno DPS poslao u političku prošlost, te uveo red i započeo sveobuhvatni društveni, privredni, ekonomski i kulturni oporavak opština koje su pod DPS upravom osiromašene, prezadužene i dovedene na ivicu opstanka”, zaključio je  DF.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
04.07.2022-11:06 11:06

Srpsko-Ruskoj zgonadiji iz DF i nije mjesto medju postenim Danilovgradjanima,njima je mjesto u CENIFU bez izuzetka.