Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

DF na ivici strpljenja: Rado bi radikalizovali proteste, ali im smeta “zavjet” koji su dali crkvi

Da bi ispoštovali Episkopski savjet i “izbjegli dizanje tenzija” DF je otkazao doček pravoslavne Nove godine, koji je bio planiran za 13. januar ispred Skupštine Crne Gore. Međutim, u tom političkom savezu, kako saznajemo, sve je više nezadovoljstva zbog, kako navode, “blage reakcije crkve nakon usvajanja Zakona”

Demokratskom frontu ni malo ne odgovara taktika koju je, povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zauzeo Episkopiski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori. Kako saznaje Aktuleno od više dobro obavještenih izvora iz Demorkatskog fronta, u tom političkom savezu smatraju da mirana okupljanja i šetnje dva puta sedmično “ne vode ničemu”, pa će oni, kako nam je rečeno, u narednim danima pratiti situaciju i ozbiljno razmotriti mogućnost radikalizacije protesta.

FOTO: You Tube, screenshot

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, saopštio je nedavno da će nakon Božića mirna okupljanja u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti biti organizovana dva puta nedeljno – četvrtkom i nedeljom, uz, kako su naveli, molitve i poziv aktuelnim vlastima da smognu snage i opozovu usvojeni zakon.

Demokratski front zvanično se sagalsio sa ovim planom. Da bi ispoštovali Episkopski savjet i “izbjegli dizanje tenzija” otkazali su doček pravoslavne Nove godine, koji je bio planiran za 13. januar ispred Skupštine Crne Gore. Međutim, u tom političkom savezu, kako saznajemo, sve je više nezadovoljstva zbog, kako navode, “ovako blagog pristupa crkve nakon usvajanja Zakona”.

“Sudeći po nastupu velikodostojnika MCP protesti, odnosno molebani i mirne šetnje koji se održavaju četvrtkom i nedeljom, idu ka relativizaciji i gašenju, što odgovara vlasti. Ovo sve neodoljivo podjseća na građanske proteste koje je organizovao pokret ‘Odupri se’. Šta se desilo sa tim akcijama, ko o tome danas priča, niko”, rečeno nam je iz Demokratskog fronta.

Iz DF-a strahuju da će vremenom otpor dodatno splasnuti, pa stoga, kako saznajemo, prate situaciju i čekaju priliku da radikalizuju proteste.

“Narednih dana posmatraćemo situaciju i gledaćemo da ispoštujemo maksimalno volju crkve, ali ne isključujemo mogućnost zaoštravanja protesta. Jer jedini protesti koji su uzdrmali vlast su bili oni koje je DF organizovao 2015. i 2016. godine, ostalo je sve bilo, prošlo i zaboravilo se”, rečeno nam je iz DF-a.

Da DF za političke ciljeve želi da iskoristi proteste vjernika SPC, svjedoči i nedevna izjva lidera Nove srpske demokratije Andrije Madnića, koji je kazao da “nije cilj povlačenje Zakona, nego prelazna vlada”. Osim toga, poznato je da je vrh DF-a pod konstatnim pritiskom kako od članstva tako i od sponjnih faktora da u svom djelovanju pribjegavaju što radikalnijim mjerama radi destabilizacije vlasti.

Podsjećamo, Episkopski savjeta SPC pozvao je vjernike sa sveštenstvom da “istraju u mirnim i molitvenim protestima, u borbi za slobodu i prava pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori”.

Da je Mitropolija crnogorsko-primorska “spustila loptu”, ukazuje i izjava protojereja-stavrofora Velibora Džomića, koji je nedavno kazao da su “jasno ukazali da su za dijalog”.

“Iznijeli smo i stav koji (Zoran) Pažin i njegovi saradnici nisu htjeli da čuju, a to je da smatramo da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u suprotnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore i da se o tome mora voditi dijalog”, rekao je nedavno Džomić koji je poručio da je SPC, predložila da se otvori dijalog o restituciji i obeštećenju za oduzetu crkvenu i imovinu drugih vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata.

A da li će DF ispuniti “zavjet” koji je dao crkvi i ispoštovati nenasilne proteste, ili će nastaviti da sprovode scenario koji su započeli 26. decembra u Skupštini Crne Gore, ostaje da se vidi. S obzirom na način djelovanja koji je svojstven liderima, funkcionerima i članstvu tog političkog saveza, nijednu opciju ne treba isključiti.

B.K.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve