Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DF: Još jedna u nizu obmana ministra Spajića

Osim DF, nikome drugome, a posebno ne Milojku Spajiću, tada nije padalo na pamet da penzioneri i sa ovako malim penzijama ne bi mogli izdržati novi udar povećanja potrošačkih cijena, a do kojega je i došlo u visokom procentu

Odlazeći ministar finansija i socijalnog staranja (MFSS) Milojko Spajić nikako da prestane sa samoreklamiranjem i obmanjivanjem građana Crne Gore, navodi se u reagovanju Demokratskog fronta (DF).

Naime, ranije danas Spajić je na svom Tviter nalogu najavio je da će majsko usklađivanje penzija zbog rasta bruto zarade prouzrokovano programom “Evropa sad” podići penzije za 10 odsto.

“Najnoviji “tvit” o tome kako je završen inicijalni presjek za prvi kvartal ove godine i da će majsko usklađivanje zbog rasta bruto zarade, prouzrokovano programom “Evropa sad”, podići penzije za deset odsto je još jedna u nizu obmana Milojka Spajića”, navodi se u reagovanju.

Istina koju treba da znaju svi, a posebno penzioneri kao jedna od najugroženijih grupa građana u Crnoj Gori, glasi da od povećanja penzija do 2023. godine ne bi bilo ništa da nije bilo DF koji je istrajao na decembarskom zasijedanju Skupštine da se promijeni čl.58 Zakona o PiO i da se usklađivanje vrši, prvobitno predloženo četiri puta, a potom prihvaćeno tri puta godišnje.

Tada je DF istakao da će program Evropa sad usloviti nagli rast cijena, a što će biti ogroman udar na penzionere i nezaposlene.

“Osim DF, nikome drugome, a posebno ne Milojku Spajiću, tada nije padalo na pamet da penzioneri i sa ovako malim penzijama ne bi mogli izdržati novi udar povećanja potrošačkih cijena, a do kojega je i došlo u visokom procentu. Druga neistina gospodina Milojka Spajića je da će rast majskih penzija biti prouzrokovan “isključivo rastom bruto zarada do kojih je došlo zahvaljujući programu ,,Evropa sad”, jer u čl. 58 Zakona o PiO je prezicirano da se usklađivanje vrši na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Crne Gore”, piše u reagovanju.

To znači da će na rast majskih penzija 25% uticati rast potrošačkih cijena, a da će na povećanje avgustovskih penzija, do kojih će opet doći isključivom zaslugom DF, na ukupno usklađivanje penzija dominantno uticati rast potrošačkih cijena u procentu od 75%, a svega 25% zbog promjene indeksa bruto zarada.

“Svjesni smo u DF da će blizu 130.000 penzionera i pored povećanja penzija koje će dobiti isključivo zaslugom DF biti nedovoljno da prebrode nastupajuću krizu izazvanu enormnim povećanjem cijena na tržištu, ali se nadamo da će im barem malo ublažiti i onako težak materijalni položaj”, dodaju u reagovanju.

Poruka za odlazećeg ministra Milojka Spajića je da se politika, a ponajmanje ekonomija, ne vode putem lažnih Twitter poruka, već isključivo odgovornim i ozbiljnim odnosom prema građanima i, naravno, obavezno ISTINOM.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve