Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DF: Izbor Ćetkovića u Sudski savjet ozbiljan alarm za slobodoumnu cnogorsku javnost

''Izbor Rada Ćetkovića u Sudski savjet predstavlja ozbiljan alarm za slobodoumnu cnogorsku javnost, i sve one koji žele nezavisno pravosuđe''

Izbor Rada Ćetkovića u Sudski savjet predstavlja ozbiljan alarm za slobodoumnu cnogorsku javnost, i sve one koji žele nezavisno pravosuđe, poručili su iz Demokratskog fonta (DF) ističući da “Ćetković treba da bude saslušan u Tužilaštvu”.

“Demokratski front je već godinama upozoravao na kriminalizovanost i korumpiranost pravosudnog sistema, koji je, spregnut sa režimom Mila Đukanovića, predstavljao glavnu kočnicu razvoja crnogorskog društva i evropskih integracija. Nedavna presuda sudije Osnovnog suda, Rada Ćetkovića, koji je, oglušivši se o odluku Ustavnog suda, ponovo presudio Milana Kneževića na četiri mjeseca kućnog pritvora, a poslanike i funkcionere DF-a, Marinu Jočić, Milutina Đukanovića i Branka Radulovića, na četiri mjeseca uslovno, predstavljala je avans za ulazak Ćetkovića u Sudski savjet”, naveli su u saopštenju.

Na to su, ističu u tom političkom savezu, upozoravali poslanici i funkcioneri Demokratskog fronta, “jasno apostrofirajući da je ova protivustavna i protivzakonita presuda donesena kako bi sudija Rade Ćetković bio izabran upravo za člana Sudskog savjeta”.

“Na identičan način u prvostepenom postupku avanzovala je i Željka Jovović, koja je, nakon presude funkcionerima DF-a, zahvaljujući svojoj posestrimi, Vesni Medenici, postala predsjednica Osnovnog suda u Podgorici.
Postalo je pravilo da sudije i tužioci, koji u montiranim političkim procesima protiv DF-a predstavljaju pješadiju DPS-a, napreduju u službi, i na taj način doprinose potpunoj eroziji crnogorskog pravusuđa u svakom smislu.
Treba li podsjećati da je specijalni tužilac, Saša Čađenović, nakon što je za vozača Andrije Mandića, a svog rođaka, Mihaila Čađenovića, zatražio pritvor i podigao optužnicu, ekspresno dobio stan od devedeset kvadrata u Delta kvartu”, ocjenjuju u DF-u.

Prema njihovim riječima, sve to se dešavalo za vrijeme nekadašnjeg predsjednika Osnovnog suda, a u tom vremenu potpredsjednika Vlade, Zorana Pažina, koji je, kako tvrdi DF, “pisao optužnicu protiv lidera DF-a”.

“I aktivno učestvovao u maltretiranju britanskog advokata, Tobija Kedmena, ne bi li njegov klijent, bivši agent, CIA-e, Džozef Asad, lažno optužio Andriju Mandića i Milana Kneževića u montiranom procesu „državni udar“”, ocjenjuju u saopštenju.

Poručuju da “izbor Rada Ćetkovića u Sudski savjet predstavlja ozbiljan alarm za slobodoumnu cnogorsku javnost, i sve one koji žele nezavisno pravosuđe”.

“Zato će DF insistirati da se kroz širok parlamentarni dijalog dođe do prihvatljivog modela, koji će biti zasnovan na opštem reizboru sudija, jer je više nego jasno da u ovom trenutku veći broj sudija zaslužuje krivično-pravno gonjenje, a ne bilo kakve reizbore”, dodaju u saopštenju.

Očekuju, kako kažu, od Glavnog specijalnog tužioca da, u skladu sa svojim nadležnostima, “preispita politički motivisane optužnice i sudske odluke”, jer će DF, u protivnom, naglasili su, iskoristiti sve mehanizme, koje mu daju Ustav i zakon, da zaustavi sunovrat crnogorskog pravosuđa.

“Sudija Rade Ćetković treba da bude saslušan u Tužilaštvu, a ne da ga saslušavaju i nagrađuju kolege sudije članstvom u Sudskom savjetu, po poznatom principu Koza nostre, narodski rečeno: „Zmija zmiji oči ne vadi“. Zato će DF u narednom periodu iskoristiti sve mogućnosti da kroz krivične prijave protiv sudije Rada Ćetkovića, i ostalih pulena i pulenica Vesne Medenice, razobliči sudsko-tužilačku jazbinu, i stvori pretpostavke da se svi oni suoče sa licem pravde”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lisac
13.06.2022-07:14 07:14

Vojvodo Cetnicka Kakvo ti Crnogorsko drustvo i Crnogorsko pravosudje spominjes -cemu se ti protivis  I kakve ti veze imas sa CG  kad nista CRNOGORSKO NE PRIZNAJES NITI STO POSTUJES – aj prosetaj malo kod PUTKA – kartu u jednom pravcu – Njemu savjete davaj –  Dosadijo si cijeloj CG  nikad se ne gledao !

COL
13.06.2022-11:05 11:05

Śećam se jednog lopovčića kojemu je vječito bio kriv jedan drot koji ga je ukebao i jedan sudija koji ga je osudio…