Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DF i URA bojkotuju izbore u Tivtu

Politički savez Demokrtaski front i Građanski pokret URA odlučili su da bojkotuju izbore u Titvu, koji su zakazani za 5. april ove godine

Politički savez Demokrtaski front i Građanski pokret URA odlučili su da bojkotuju izbore u Titvu, koji su zakazani za 5. april ove godine.

Ilustracija

“Uzimajući u obzir opštu situaciju u zemlji, da nema uslova za pošten i slobodan izborni proces i činjenicu da ima važnijih tema od lokalnih izbora u ovom momentu, ne želeći da javno mnjenje u zemlji skrećemo sa onoga što je centralna tema u posljednjih par mjeseci i što će našu društvenu scenu opterećivati i u narednom periodu DF je donio konačnu odluku da ne izlazi na lokalne izbore u Tivtu”, saopštio je Milutin Đukanović, predsjednik Kluba poslanika DF-a.

Prema njegovim riječima na ovu odluku dodatno je uticao i način izbora novog predsjednika DIK-a čime je, kako smatraju u DF-u, poslata jasna poruka da nema spremnosti za promjene izbornih uslova i da će se na izbornu utakmicu i ovoga puta izlaziti pod istim uslovima kao što je to i ranije bio slučaj.

“Ovom odlukom ni u kom slučaju ne želimo da utičemo na odluke ostalih opozicionih subjekata o načinu, eventualnog, učešća na lokalnim izborima u Tivtu”, zaključio je on.

Ranije danas Građanski pokret URA je saopštio da neće učestvovati na izborima u Tivtu zbog toga što uslovi za slobodne, “demokratske fer i slobodne izbore ne postoje ni u tom gradu ni na državnom nivou, odlučeno je na sjednici lokalnog odbora ove partije u Tivtu nakon što su obavljene konsultacije sa rukovodstvom stranke”.

Ranije je Predsjedništvo ove stranke svom odboru u Tivtu sugerisalo isto, da se na lokalne izbore ne izlazi jer uslovi za to ne postoje i gori su od onih koji su bili 2016. godine, na prethodnim izborima.

“Kao decentralizovana partija ostavili smo krajnju odluku našem lokalnom odboru u Tivtu i oni su odlučili da ne izlaze na izbore. Imaju našu potpunu podršku za takav potez”, kaži u URI.

Iz lokalnog odbora URA u Tivtu na sjednici je zaključeno da će URA bojkotovati ove izbore jer ne želi da daje legitimitet krađi i prevarama vladajućih partija na lokalu.

URA je pozvali opoziciju da prestane sa davanjem legitimiteta kriminalu, krađi i korupciji na izborima u Crnoj Gori.

“URA čvrsto drži prncipe, zbog toga i poštujemo Sporazum za budućnost koji smo potpisali pred građanima, a koji je zaboravljen od većine opozicionih partija. URA je jedina partija koja je u potpunosti ostala u bojkotu državnog parlamenta, pa nemamo nikakav problem da budemo i jedini koji će bojkotovati izbore u Tivtu. Treba da se izborimo za fer i demokratske opšte izbore, dakle na svim nivoima u jednom danu i temeljnu reformu izbornog zakonodavstva. Davanjem legitimiteta ovakvim izbornim procesima u režiji DPS-a i njegovih satelita aminujemo krađu, lopovluk, kriminal i korupciju kao zvaničnu državnu politiku”, navode u URI..

U URI ističu da su svjesni da bojkot ne može dati rezultate ako u njemu ne učestvuju sve relevantne opozicione grupacije.

“Ukoliko kolege iz opozicije odluče da nastupe na izborima u Tivu mi im nećemo praviti opstrukcije i nećemo voditi kampanju aktivnog bojkota. Prepustićemo našim simpatizerima i članovima da procijene da li će izaći na izbore i podržati neku građansku opciju ili će bojkotovati izbore. One kolege iz opozicije koje odluče da nastupe na izborima preuzimaju na sebe odgovornost za njihov ishod i sudbinu dalje borbe oko temeljne reforme izbornog zakondavstva”, zaključuju u tivatskoj URI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve