Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

DF I DEMOKRATE o kršenju principa i dogovora: Želudac nam se navikao

Sada imamo situaciju da se metodologija mijenja nakon izbora Vlade. I mi bi pozdravili i ovakvu jednu odluku ukoliko bi važili isti principi za sve tri koalicije, navode Demokrate

Pojedina kadrovska rješenja poput naimenovanja Rada Miloševića i Zorana Miljanića u MUP naišla su na oštre kritike Demokrata i DF-a, koji su potpisnici sporazuma nakon izbora 30 avgusta. Oni smatraju da su principi prekršeni. Prvenstveno negoduju Bečićeve Demokrate.

U toj partiji kažu da bi pozdravili odluke ukoliko bi važili isti principi za sve tri koalicije, dok se iz URE nijesu oglašavali. Za DF je sporan izbor i pojedinih navodnih eksperata. Iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića kazali su Novoj M da bi ipak trebalo sačekati sa ocjenama dok ne budu poznata i sva ostala kadrovska rješenja.

Kršenje je sporazuma koji su potpisali Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović pošto su ostvarili ukupnu pobjedu na izborima 30. avgusta, to što bi se pojedine ličnosti, koje su politički kadar, mogle naći na značajnim funkcijama u novoizabranoj Vladi, kažu za Novu M iz Demokrata.

Vlada je, kako su prenijeli mediji, na predlog novog Ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, na mjesta državnih sekretara naimenovala Rada Miloševića i Zorana Milianića iz Abazovićeve koalicije Crno na bijelo, bliske koncernu Vijesti, prema navodima većeg dijela javnosti. Tako su već počele podjele funkcija ispod ministarskih. Ovime su prekršeni dogovoreni principi kažu u Bečićevim Demokratama:

NIKOLA ROVČANIN  – DEMOKRATSKA CG:

Taj princip podrazumijeva da se na te pozicije ne imenuju partijski funckioneri. Ono što bez dileme možemo zaključiti da su gospoda Milošević i Miljanić funkcioneri koalicije „Crno na bijelo”.  

Nije sporno prihvatiti ni ovakav princip ukoliko bi on važio za sve strane jednako, napominje Rovčanin:

NIKOLA ROVČANIN  – DEMOKRATSKA CG:

Demokratska CG je tokom cjelokupnog pregovaračkog procesa pokazala visok stepen, najveći mogući stepen kooperativnosti, dakle ne miješajući se u posao premijera i prihvatajući svaku metodologiju bez obzira koliko puta ona bila promijenjena. Sada imamo situaciju da se ta metodologija mijenja nakon izbora Vlade. I mi bi pozdravili i ovakvu jednu odluku ukoliko bi važili isti principi za sve tri koalicije. 

Da je eventualnim naimenovanjem Miloševića i Miljanića bliskih Abazovićevom pokretu Crno na bijelo, na visoke pozicije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, postizborni dogovor prekršen kao i brojni principi, saglasni su i u DF-u:

BRANKO RADULOVIĆ  – DF:

Svaki dan sve više se on krši tako da …što se tiče kršenja želudac nam se navikao, pridružujemo se Demokratama. Mi smo bili za jednu jaku kompaktnu Vladu, reformsku Vladu. Ja sam to razgovarao sa mandatarom dva puta, nije me drugi put poslušao. Došli su eksperti, a mnogi nisu eksperti.  

A da je izbor kadra daleko od eksperata pokazuju i pojedina nova rješenja u Vladi, smatra Radulović.

BRANKO RADULOVIĆ  – DF:

Sad se pokazuje već i po drugom nivou. Ovi tek nijesu eksperti. Ako treba biti negdje ekspert u zdravstvu u nauci, u policiji.  Tu mora biti vrhunski profesionalac, hrabar i jak. To se moglo samo učiniti sa izuzetnom kombinacijom partijske, civilne, univerzitetske Vlade koja će ići po dubini.  

Iz građanskog pokreta URA nijesu željeli da komentarišu navode i optužbe o kršenju postizbornog sporazuma, koje dobijaju od svojih koalicionih kolega. Iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića kazali su za Novu M da bi ipak trebalo sačekati sa ocjenama dok ne budu poznata i ostala kadrovska rješenja, a kako saznajemo na sjutrašnjoj sjednici Vlade trebalo bi na dnevnom redu da se nađu izbori i imenovanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve