Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

DF dostavio Skupštini izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore

Ovaj predlog dolazi nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da da mandat lideru Demosa Miodragu Lekiću za sastav nove Vlade. Đukanović je to obrazložio tvrdnjom da ne vjeruje da postoji parlamentarna podrška Lekiću

Demokratski front dostavio je danas Skupštini prijedlog izmjena i dopuna zakona o predsjedniku Crne Gore, kojim se, između ostalog, preciziraju obaveze šefa države prilikom predlaganja mandatara.

Ovaj predlog dolazi nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da da mandat lideru Demosa Miodragu Lekiću za sastav nove Vlade. Đukanović je to obrazložio tvrdnjom da ne vjeruje da postoji parlamentarna podrška Lekiću.

“Zahtijevamo hitni postupak donošenja ovog zakona zbog činjenice da Predsjednik Crne Gore nije, shodno svojoj ustavnoj obavezi dodijelio mandat za sastav Vlade kandidatu koji je dobio podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupstine Crne Gore, čime je doveo u opasnost ustavni poredak Crne Gore. Imajući u vidu ozbiljnost trenutka u kojem se Crna Gora našla i moguće posljedice po društvo, koje treba hitno preduprijediti, predlažemo da se shodno članu 147 stav 2 Ustava Crne Gore donese odluka da pojedine odredbe ovog zakona, cijeneci javni interes, imaju povratno dejstvo”, navodi DF.

U ovim okolnostima, ističe DF, imamo činjenicu da Vlada koja je izgubila povjerenje nastavlja i dalje da vrši dužnost, a Đukanović ignoriše zahtjev za novim konsultacijama, zloupotrebljavajući nedostatke postojećeg pravnog okvira koji reguliše predmetnu materiju, odnosno koji je propustio da reguliše slične situacije.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve