Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DF dolazi na sjednicu Odbora za bezbjednost

Članovi Odbora za bezbjednost iz DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Predrag Bulatović, učestvovaće u radu sjednice Odbora za bezbjednost koja ie zakazana za petak, saopšteno je iz tog političkog saveza

Članovi Odbora za bezbjednost iz DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Predrag Bulatović, učestvovaće u radu sjednice Odbora za bezbjednost koja ie zakazana za petak, saopšteno je iz tog političkog saveza.

Funkcioneri DF-a

Predstavnici DF-a će, kako je najavljeno, zatražiti od Odbora da se izjasne “o skandaloznom pismu VDT Ivice Stankovića kojima obavještava Odbor da nije nadležan za kontrolu rada tužilaštva i odbija da učestvuje u kontrolnom saslušanju”.

“Imajući u vidu da je Odbor za bezbjednost Ustavom Crne Gore i Zakonom o parlamentarnom nadzoru nadležan za ustavnu funkciju kontrole i nadzora u ovoj oblasti, ovakvo ponašanje VDT Ivice Stankovića i GST Milivoja Katnića se ne može drugačije okarakterisati već kao pokušaj vanustavnog djelovanja, ugrožavanje ustavnog poretka i zvanični stav tužilaštva da je izvan i iznad ustava i zakona”, saopštio je DF.

Odbijanjem učestvovanja u radu Odbora za bezbjednost, kako su istakli, Stanković i Katnić “javno manifestuju postojeće stanje puzajućeg državnog udara gdje tužilštvo odbija i odbacuje bilo kakav vid kontrole i odgovornosti za nagomilane propuste”.

“Ovakvo ponašanje i djelovanje Stankovića i Katnića je ozbiljna opasnost po ustavni poredak, ljudska prava i slobode i demokratiju i vodi ka destabilizaciji i urušavanju pravnog poretka”, kazali su iz DF-a.

Odbor za bezbjednost ima ustavnu i zakonsku nadležnost da, kako napominju iz DF-a, kroz kontrolna saslušanja i individualne inicijative pristupi svim klasifikiovanim dokumentima i da ostvari uvid u rad svih organa čije djelovanje ima dodira sa pitanjima od značaja za odbranu i bezbjednost zemlje.

“Tako je Odbor do sada raspravljao više puta o konkretnim slučajevima dok je istraga bila u toku. Afere ‘Balkanski ratnik’, ‘Listing’, ‘Snimak’, ‘Limenka’, ‘Telekom’, ‘Crveni orkesta'” , šverc cigareta, oružja… samo su neke o kojima je raspravljao Odbor i gdje su dolazili predstavnici tužilaštva”, podsjećaju iz DF-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve