Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DF: Demokrate srušile dogovor opozicije

Negativan odgovor Demokratske Crne Gore srušio je inicijativu Demokratskog fronta (DF) za objedinjavanje cjelokupne parlamentarne opozicije, saopšteno je iz tog političkog saveza.

Ideja DF-a je, kako su podsjetili, da vaninstitucionalnim djelovanjem, organizacijom masovnih protesta u svim gradovima Crne Gore, opozicija izvrši pritisak na režim i dođe do prvih slobodnih i fer izbora.

Iz DF-a su kazali da bojkot parlamenta, bez konkretnog vaninstitucionalnog djelovanja, poput protesta, do sada nije dao nikakav rezultat.

„Pa smo kao odgovoran politički subjekt predložili akcije koje ovih dana gledamo na ulicama evropskih metropola, gdje tamošnji režimi, pod pritiskom, ispunjavaju zahtjeve nezadovoljnih građana“, kazali su iz DF-a.

Prema njihovim riječima, sporazum, kako svoj akt nazivaju Demokrate, nikako ne može biti diktat jedne strane na koji ostali treba da bezuslovno pristanu. „Prije bi rekli da se radi o školskom primjeru želje da se ne dođe do dogovora“.

„DF je postupao odgovorno i ponudio svim opozicionim strankama upravo sporazum – ne ultimatum – o zajedničkom djelovanju, za koji smo bili svjesni da se mora zajednički definisati, i u kom se sve eventualne strane moraju prihvatiti određenih prava i obaveza u okviru zajedničkog djelovanja opozicije koje dogovorimo“, pojasnili su iz tog političkog saveza.

Za to je, kako su naveli, bio neophodan sastanak svih opozicionih stranaka, na nivou lidera koji su najodgovornije ličnosti, kako bi krenuli u postizanje dogovora i kako bi građanima poslali poruku da iskreno i ozbiljno kreću u zajedničko djelovanje.

„Кolege iz Demokratske Crne Gore postupile su u maniru austro-ugarskog ultimatuma Srbiji iz 1914. godine i prilikom prvog i drugog odgovora na naše inicijative, naivno i neiskusno vjerujući da je to prihvatljiv metod političkog djelovanja“, kazali su iz DF-a.

Oni su poručili da su “primili k znanju“ poruku Demokrata da, jednostavno, ne žele zajedničko djelovanje parlamentarne opozicije.

„Narednih dana ćemo sa onim kolegama koje su opoziciono odgovorno reagovale na našu inicijativu, nastaviti zajedno da radimo, vrlo brzo obaviti konsultacije i dogovoriti konkretno političko djelovanje“, dodaje se u saopštenju DF-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve