Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DF će predložiti da sudije krivično odgovaraju

Saopštila potpredsjednica DNP CG i poslanica u Skupštini Crne Gore Maja Vukićević

Dio reforme pravosudnog sistema koja treba da se desi u narednom periodu treba da bude i krivična odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija za nezakonite presude, i druga krivična djela koja bi eventualno počinili, saopštila je potpredsjednica DNP CG i poslanica u Skupštini Crne Gore Maja Vukićević. Zato će, kako je kazala, Demokratski front predložiti zakonsko rješenje po kojem će sudije i tužioci biti krivično odgovorni.

„Ovakav sistem nije novina u svijetu i postoji u nekoliko evropskih zemalja. Poslednji primjer je Slovačka, gdje je sprovedeno nekoliko istraga, i pravdi su privedene sve sudije koje su svjesno kršile zakon donoseći nezakonite i politički motivisane presude“, navodi se u saopštenju.

Vukićević kaže da krivična odgovornost sudija postoji u zemljama poput Španije, Engleske, Velsa, Italije.

„Pa tako u španskom pravosudnom sistemu sudije odgovaraju bez ograničenja, baš kao i bilo koji građanin. U Engleskoj i Velsu sudije takođe mogu biti gonjene za sva krivična djela“, kazala je ona.

Evropska komisija pozdravila je ovakva zakonska rješenja i mogućnost da sudije budu krivično odgovorne, te poslanica smatra da ovakav model treba primijeniti i u Crnoj Gori.

„Poznato je da je crnogorsko pravosuđe u prethodnim godinama bilo udarna pesnica bivšeg režima, i da je bilo zaduženo za progon političkih neistomišljenika, pa je istom potrebna korijenita reforma, jer je čitav pravosudni sistem označen kao glavni kočničar daljeg razvoja Crne Gore. Ali sama reforma nije dovoljna: oni, koji su kršili zakon i sudove stavili u službu politike, treba za isto da odgovaraju, a Demokratski front će veoma brzo predložiti zakonsko rješenje po kojem će sudije i tužioci biti krivično odgovorni, i očekujemo da taj naš predlog dobije podršku u Skupštini“, navela je Vukićević.

„Mogućnost da krivično odgovaraju ne može negativno uticati na rad nosilaca pravosudnih funkcija, naprotiv, ovakvo zakonsko rješenje samo može uticati na to da se u vršenju funkcije drže zakona, i sude po pravdi, jer u suprotnom mogu biti pozvani na odgovornost“, zaključila je ona.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve