Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

DF: Borba protiv korupcije je prelomna borba za Crnu Goru

Svi koji žele da nam pomognu u tome su dobrodošli, poručuju iz DF-a

Izvještaj američkog State Department-a u dijelu koji se tiče Crne Gore navodi da je korupcija i slaba kontrola konflikta interesa i dalje značajan problem u zemlji i da odsustvo razvijenih pravnih institucija podstiče korupciju, da je sudstvo i dalje presporo i da su sudske odluke nedosljedne i loše obrazložene. Korupcija kao osnovni sistemski problem zabrinjava i građane i strane investitore, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

“Ovo je već drugi put da u jako kratkom vremenskom roku (nakon uredbe predsjednika Bajdena u kojoj je navedeno da korupcija u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru, ugrožava demokratsko upravljanje) američka administracija nameće borbu protiv korupcije kao ključni problem našeg regiona”, ističe DF.

Od svog osnivanja, Demokratski front je, kako navode, kao jedno od svojih ključnih programskih načela i stubova političke platforme uvijek isticao borbu protiv korupcije i borbu za pravedno društvo.

“Kao što smo i saznali iz poslednjeg intervjua bivšeg američkog ambasadora Vilijama Montgomerija, dok su DPS i Milo Đukanović prebacivali svoje spoljnopolitičke orjentacije iz jednog dijela svijeta u drugi, pregovarajući o spoljnopolitičkim ciljevima samo u mjeri kako bi se zaštitili od bilo kakve potencijalne prijetnje njihovoj diktaturi, a istovremeno gomilajući ogromno lično bogatstvo, mi smo bili dosljedni našim uvjerenjima. Na našu žalost, vrlo često, zapadne diplomate su smatrale da je naše protivljenje korumpiranom Đukanovićevom režimu napad na njihove vrijednosti i bilo im je lakše da rade sa jednim čovjekom koji će ispuniti sve što mu se kaže, nego da troše vrijeme i resurse i da se uključe u našu borbu za pravedno društvo i istinske vrijednosti. Za sve to vrijeme, jedino je Demokratski front držao iskru slobode i borbe za demokratsko društvo i sa našim hrabrim građanima rekao 30. avgusta DOSTA i poslao taj nedemokratski i kleptokratski režim jednom za svagda u političku prošlost”, ističe DF.

Kako su dodali, borba protiv korupcije i borba za pravedno društvo je prelomna borba za Crnu Goru.

“Svi koji žele da nam pomognu u tome su dobrodošli. Ako tu borbu budemo vodili dosljedno, principijelno i objektivno “a crook will be a crook, no matter whose song he is singing (prevarant će biti prevarant koju god pjesmu bude pjevao)”. I svaki takav prevarant treba da se souči sa javnom osudom, i što je najvažnije krivičnim gonjenjem za počinjena djela. Ponosni smo što možemo kazati da je ovakav principijelni pristup nešto za šta se mi u Demokratskom frontu godinama zalažemo”, zaključuje DF.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
DF: Borba protiv korupcije je prelomna borba za Crnu Goru – CG Vijesti
27.07.2021-10:55 10:55

[…] Aktuelno […]