Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Desničarska marioneta: Četnik-pripravnik Oliver u službi velikosrpske propagande

Iako izjava Varheljia za građane Crne Gore djeluje kao apsolutna nebuloza i izliv bezobrazluka nastalog kao produkt nedostatka zdravog razuma, ona ne treba da iznenađuje jer nije prvi put da komesar za proširenje kritikuje Crnu Goru nakon brifinga u Beogradu. Ovo je samo jedan od pokazatelja da aktuelni komesar EU za proširenje u maniru četnika-pripravnika ponovo radi ono što mu diktira njegov nalogodavac, ultranacionalista i desničar mađarski predsjednik Orban, intimus Aleksandra Vučića.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji još jednom je konkretnim primjerom pokazao da je Evropska unija dotakla dno kada je u pitanju izbor visokorangiranih diplomatskih kadrova zaduženih za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.  Jer samo hodajuća kombinacija neznanja, neupućenosti i nedostatka diplomatskog takta začinjena ultradesničarsko-četničkom ideologijom mogla je da izjavi da suverena država treba da ćuti dok je strani diplomata vrijeđa i slavi datum njene okupacije i ukidanja državnosti.

Varhelji kod svog beogradskog intimusa Aleksandra Vučića na brifingu: Oćemo li onu našu – Nad Kraljevom…

“Pozdravljam odluku Vlade Srbije da povuče protjerivanje crnogorskog ambasadora. Pozivam Crnu Goru da učini isto. Poštovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje su temelji proširenja i pridruživanja i procesa stabilizacije”, napisao je sinoć Varhelji na Tviter nalogu povodom odluke vlade Srbije da opozove odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića.

Ova izjava jasno pokazuje da je Varhelji neupućen u istoriju regiona za koji je zadužen, neobavješten ili jednostavno kao četnik-pripravnik radi po nalogu velikosrpskih, ultradesničarskih snaga bliskih njegovom šefu Viktoru Orbanu, prijetelju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Nejasno je koji od ovih faktora je podstakao Varheljia da napiše ovako nebuloznu izjavu. Ili je u pitanju kombinacija sva tri. Ali je jasno da je visokorangirani diplomata pokazatelj posrnuća evropske diplomatije u odnosu na Zapadni Balkan.

U prilog ovoj tvrdnji ide i to što je Varhelji ostao nijem na skandaloznu izjavu srpske premijerke Ane Brnabić da se “vlada Srbije slaže sa izjavom ambsadora Vladimira Božovića”, koji je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.  Evropski komesar je u ovom slučaju nedvosmisleno i ideološki stao na  stranu velikosrpkih interesa i poručio da zvanična Crna Gora na to treba da ćuti i ne reaguje.

Orbanov čovjek u službi velikosrpkih interesa

Iako izjava Varheljia za građane Crne Gore djeluje kao apsolutna nebuloza i izliv primitivizma i bezobrazluka nastalog kao produkt nedostatka zdravog razuma, ona ne treba da iznenađuje jer nije prvi put da komesar za proširenje kritikuje Crnu Goru nakon brifinga u Beogradu. Ovo je samo jedan od pokazatelja da aktuelni komesar EU za proširenje u maniru četnika-pripravnika ponovo radi ono što mu diktira njegov nalogodavac ultranacionalista i desničar mađarski predsjednik Orban, intimus Aleksandra Vučića.

Vučić i Orban: Poslovne i ideološke veze

Podsjetimo, Varhelji je i ranije djelio hvalospjeve prijateljima iz Beograda dok je nekritički i bez dublje analize prosipao drvlje i kamenje po Crnoj Gori samo na osnovu onoga što je čuo od srpskih zvaničnika.

Nakon što je Varhelji u februaru posjetio Beograd i konstatovao da “u Srbiji postoje svi uslovi za demokratske i fer izbore”, revnosno se pravdao Ivici Dačiću, tadašnjem srpskom ministru vanjskih poslova, “da je  reagovao protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori”.

Tada je naš kolumnista Slobodan Jovanović u svom tekstu konstatovao da je “lijepo i dirljivo što se dvojica autokrata u Mađarskoj i Srbiji lijepo slažu i što Mađarska i Srbija imaju „nikad bolje odnose“, ali bi g. Varhelji morao da razdvoji te dvije stvari i da svoju sadašnju funkciju obavlja profesionalno”.

“Nema sumnje da je iz Beograda otišao sa čuvenom i tupavom matricom, kako neko otima srpske svetinje, kako je SPC već prisutna 800 godina u Crnoj Gori, iako je sadašnja SPC oformljena 1920.godine, a MCP 1931, kada je donešen PRVI Ustav te SPC, … i slične izmišljotine opsenara iz srpskih kuhinja. Nije nikakva tajna da je Varhelji izuzetno blizak i odan predśedniku Mađarske, Viktoru Orbanu. Zato su mu i uslovi za izbore u Srbiji „demokratski i fer“, jer, uostalom, slični „demokratski i fer“ uslovi za izbore postoje i u Mađarskoj već duže vrijeme”, napisao je Jovanović.

Poslovne veze

Da između predsjednika Mađarske i Srbije Orbana i Vučića ne postoje samo ideološke, već i poslovne veze, prošle godine je pokazalo istraživanje koje je sproveo BIRN u saradnji sa mađarskim online portalom Direkt 36.

“Sprem'te se sprem'te”… Mađari

“Od 2016. godine grupa mađarskih, srpskih i slovenačkih firmi dobila je u postupku javnih nabavki ugovore vrijednosti više od 25 miliona eura za poslove obnavljanja javnog osvjetljenja u nekoliko gradova u Srbiji u kojima je na vlasti Srpska napredna stranka. Istraživanje koje su sproveli BIRN i mađarski online portal Direkt 36 pokazuje da su te kompanije povezane sa ljudima iz najbližeg okruženja Orbana, Vučića i srpske premijerke Ane Brnabić”, navodi se u istraživanju BIRN-a.

Kako dalje navode, vodeću ulogu u uvođenju LED osvjetljenja u Mađarskoj imala je firma Elios Innovativ Zrt osnovana 2009. godine. Firmom su rukovodili Ištvan Tiborc, 32-godišnji suprug Orbanove najstarije ćerke Rahel i njegov prijatelj i poslovni partner Balint Erdei. Godinu dana kasnije firma je krenula sa poslom uvođenja LED osvjetljenja u desetini gradova u Mađarskoj.

Firma je otvorila svoj ogranak u Srbiji u decembru 2014. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što su Orban i Vučić, tadašnji premijer Srbije, održali prvu zajedničku sjednicu Vlada, što jasno ukazuje na bliske veze dva desničarska političara. O detaljima poslovnih ugovora na relaciji Srbija – Mađarska, odnosno Orban-Vučić -Brnabić, detaljnije pročitajte OVDJE.

Nakon svega što je navedeno ne treba da čudi izjava Varheljia koji je očigledno svoju funkciju komesara EU za proširenje stavio u drugi plan, daleko iza naloga koje prima od ultradesničarske ekipe koju predvode njegov stvarni šef Orban i Orbanov poslovni i ideološki intimus Aleksandar Vučić.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
E.K.
30.11.2020-14:53 14:53

Svaka cast za ovaj tekst…pozdrav Crnoj Gori…

Mne
30.11.2020-15:42 15:42

Povodom odlazećeg ambasadora i nadamo se uskoro odlazećeg komesara EU, čitamo komentare svih osim demokrata CG, tj.najpodlije,najprljavije, najlicemjernije politike u istoriji naše države koju prezentuju tvorci Kaluđerović i Gošović sa njihovim sljedbenikom i njegovim dečkom. Nije jasno kako je isti držao govor Radoviću koji se borio i napadao tu populaciju.

gagi
30.11.2020-18:56 18:56

Istinit tekst u detalje,samo je “malo Verheljiju”opao autoritet u EU,primjer EU blokirala novcana sredstva Madjarskoj upravo radi “ponasanja”Viktora Orbana sefa Olivera Verheljija,tako da se Verhelji tamo pita “koliko i ja”,e sad kao komesar za prosirenje moze izigravati “sudiju”za Srbiju,a Crnu Goru nikako.

Nikola
30.11.2020-22:30 22:30

Ovo govedo sto viri orbanu iz prkna se pita sa Crnom Gorom ka ja sto se pitam sa svemirom…..neka nastavi da nosem rovari po prknu sefa mu i pajtosa picoustog pozadinskog radnika sto cuka cukanovica :)))))))