Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Desna skretanja

Desnica nikada nije pokazala da je organizaciono sposobna, da ume da vlada javnim dobrom. Ne ume da stvara nove vrednosti u društvu, ali zato odlično i uspešno umeju da koriste postojeće resurse koje su zatekli, da preko njih sebe opskrbe i zadovolje. Najbolji primer za ovu priču je političko stanje u Crnoj Gori, gde se vlasti dokopala primitivna desnica potpomognuta beogradskom desnicom i njenim ekspoziturama.

Piše: Milutin L. Cerović

Živio neki svetac u dalekoj zemlji. Bogu omilio. Eto toliko omilio da mu se Isus ukazao, doduše u snu i to u noći.

I rekao mu da je zadovoljan njegovim životom. I neka izrazi kakvu svoju želju koju će mu Isus uslišiti. Svetac se našao u škripcu: što zaželeti da bude po volji Božjoj?

I padne mu na pamet da rekne Isusu onu njegovu uzrečicu: Kada daješ milostinju, “neka ti ne zna levica što čini desnica”.

Ovo je anegdota koja se odnosi na versko snoviđenje, a bogami može da se odnosi na politiku – jer se čini da levica retko kad zna šta radi desnica, dok ne bude kasno. A da mi vidimo šta Evropi i Balkanu donosi političko stvarno buđenje desnice ?

Iskustva koja imamo sa desnim politikama su uvek predvidiva, slična ili ista.

Vlasti desne orjentacije  imaju po pravilu zvučne, bombastične i isprazne parole koje u biti samo zavodljivo zvuče.

Naravno po pravilu se na njih loži neobrazovani polusvet, i to onaj koji obožava brza rešenja za njihove isprazne živote.

Interesantno je, da posle vlasti bilo koje desnice u samo jednom mandatu, jedini uspeh i koji ona ima je taj, da se svi oni preko noći obogate, a njihovi fanovi i glasači još više osiromaše.

Zašto se to po pravilu dešava sa svakom desnicom?

Odgovor je neverovatno lak i jednostavan.

Desnica nikada nije pokazala da je organizaciono sposobna, da ume da vlada javnim dobrom. Ne ume da stvara nove vrednosti u društvu, ali zato odlično i uspešno umeju da koriste postojeće resurse koje su zatekli, da preko njih sebe opskrbe i zadovolje.

To im je uvek misija u politici, njih ne interesuje vlast kao sredstvo borbe za opštu stvar i dobrobit društva, nego isključivo za njihovo lično materijalno i finansijsko ”kondsolidovanje” kako već zaključismo.

E sad ako se neko pita, pa kako oni takvi uopšte dođu u priliku da vladaju u raznim državama i društvima, odgovor i ovde nije komplikovan.

To se dešava kada se levica i politički centar vremenom opuste i sami počnu da liče na one koji im dišu za vratom i onda ih glasači kazne – i njih i sebe zbog takve neozbiljnosti.

Najbolji primer za ovu priču je političko stanje u Crnoj Gori, gde se vlasti dokopala primitivna desnica potpomognuta beogradskom desnicom i njenim ekspoziturama.

Ona, baš takva, uzela je svu vlast i sada se ponašaju kao deca koja su se popela na tuđu trešnju i brste je nekontrolisano i lome joj granje ne misleći na rod sledećih godina.

Sreća u nesreći je ta što na ovom glasanju za EU parlamentarce nije izašlo više od 15 odsto njih, pa to ne odražava pravu sliku razpoloženja samog biračkog tela.

Sve u svemu, pobeda bilo koje desne opcije se uvek smatrala kao politička kazna i odmazda, a ne kao redovno i zdravo stanje stvari.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Safet
15.06.2024-09:03 09:03

Sa cim se ova cetnicka elita ponosi provokacijom drugih naroda sa uzdignuta tri prsta i ovo nam je presjednik Skupstine !

BalkonOpen
15.06.2024-21:34 21:34

zna li netko kad će pipunijada..