Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Demos: Ne dozvoliti da se lebdeće stanje države sada prizemljuje povratkom DPS-a

Predsjedništvo DEMOS-a je na današnjoj sjednici ukazalo na višestruke rizike načina formiranja nove vlade nazvane manjinskom

Analizirajući aktuelne političke procese u zemlji Predsjedništvo DEMOS-a je na današnjoj sjednici ukazalo na višestruke rizike načina formiranja nove vlade nazvane manjinskom, saopšteno je iz te stranke.

– Podsjećajući da se započeti politički proces odvija van elementarnih koordinati izbornog rezultata 30. avgusta Predsjedništvo upozorava i na pojave otvorenog obmanjivanja javnosti kojim se prikriva povratak na vlast subjekata endemske korupcije i kriminala prethodnog režima, inače u inostranstvu obilježenih i kao kreatora tkz. hibridnog društva. Naime, veliko je obmanjivanje građana da se DPS ne vraća na vlast time
što formalno možda neće biti u vladi. Sasvim je jasno da vlada može zakonskim inicijativama voditi untrašnju i spoljnu politiku jedino i zavisno od većinske volje u parlamentu, očigledno DPS-a – navodi se u saopštenju nakon sjednice.

Predsjedništvo Demosa je ukazalo da započeti proces vodi političkoj koaliciji dvije stranke – “do juče iz parlametarne većine konstituisane na velikoj demokratskoj antikorupcionaškoj pobjedi 30. avgusta – sa upravo snagama poraženim na istim izborima”.

– Ukazujući na posledice sada novog eksperimenta, i neophodnosti prestanka pretvaranja državne politike u novi rijaliti šou, ovoga puta sa poznatim nosiocima korupcije i prateće sive zone podzemlja, Predsjedništvo DEMOS-a apeluje na URU i SNP da u daljem političkom procesu usmjere način formiranja vlade prema snagama doskorašnje parlamentane većine, ovoga puta u kolegijalnom i pravom metodu rada, zašto su se, uostalom, mnogo puta verbalno zalagali – navodi se u saopštenju.

Iz Demosa ocjenjuju da treba izučiti i mogućnost formiranja tehničke vlade ograničenog mandata u širem političkom spektru čime bi se onemogućila planirana “politička majorizacija poraženih DPS i njihovih saradnika”.

– Predsjedništvo ukazuje i na potrebu povećane odgovornosti svih političkih subjekata kao i izvlačenja pouka iz teškog iskustva sa prethodnim vladinim eksperimentom jer se bez toga rizikuje još jedna izgubljena godina kao novi poklon nesankcionisanim nosiocima korupcije i definitivan poraz velike pobjede 30. avgusta – dodaje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Evidence
09.03.2022-13:32 13:32

“Ne dozvolite…” da se država, (u lebdećem stanju) prizemlji. Nije jasno što želi da kaže profesor/diplomata, (bivši) Lekić. Jasno je da ne želi dobro Crnoj Gori.
Nije, međutim objasnio kako to da ostvari. Kako da spriječi većinu u parlamentu da oformi novu vladu. Možda će to objasniti njegovi koalicioni partneri, Mandić, Knežević, Bečić, Medojević etc.
Konaćno, Vučić, sigurno ima rješenje.