Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

DEMOS: Da li je softver UCG u kvaru?

I dalje se, kako navode, javljaju brojne sumnje u vezi sa vjerodostojnošću naučnih radova, koje onda traju unedogled, bez jasnog ishoda

Kupovina softvera na Univerzitetu Crne Gore, kojim je obećavano da će se stati na put plagiranim naučnim radovima, ipak, nije donijela promjenu, pa se saga o plagijatima intezivno nastavlja, ističu u DEMOS-u.

“Iako je teško ispratiti, a kamoli komentarisati sve korupcioniške skandale, jedan traje u dužem periodu i to u tragikomičnim formama. U pitanju je saga o plagijatima na Univerzitetu Crne Gore čiji je kraj prije nekoliko godina pompezno najavljen kupovinom novog softvera. Naime, saopšteno je da će ovom savrmenom informatičkom metodom biti moguće nedvosmisleno i u kratkom roku utvrditi da li je neko plagirao naučni rad. Međutim, ispostavilo se da ni naučni esnaf ne može da se otrgne od ambijenta opšte društvene apatije i neozbiljnosti, pa se tako i pored pojave softvera saga o plagijatima intenzivno nastavlja”, naglašavaju u DEMOS-u.

I dalje se, kako navode, javljaju brojne sumnje u vezi sa vjerodostojnošću naučnih radova, koje onda traju unedogled, bez jasnog ishoda.

“Ostaje nam da se zapitamo da li se možda najavljeni softver u međuvremenu pokvario, ili se i u ovom slučaju radilo o još jednom marketinškom triku, kojim se u javnosti želio stvoriti utisak konačnog uvođenja reda u ovu očigledno nesređenu oblast”, navodi se u saopštenju DEMOS-a.

DEMOS će nastaviti da se sa posebnom pažnjom zalaže za vraćanje dostojanstva obrazovanju koje postoji u svim ozbiljnim zemljama i da se sankcionišu oni koji degradiraju obrazovni sistem, između ostalog, i tragikomičnim scenama licemjerstva u institucijama, kao što je i operacija kupovine skupog softvera koji još nije proradio.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve