Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: “Zadužene i buduće generacije”

Demokratska Crna Gora tvrdi da je DPS građane Crne Gore doveo do dužničkog ropstva, zadužujući i buduće generacije

Demokratska Crna Gora tvrdi da je DPS građane Crne Gore doveo do dužničkog ropstva, zadužujući i buduće generacije.

Kako se navodi u saopštenju, pogubna ekonomska politika neograničenog i nekontrolisanog zaduživanja nastaviće se i u naredne tri godine sudeći po Programu ekonomskih reformi od 2020 do 2022 godine Vlade Crne Gore.

„U narednom trogodišnjem periodu, Vlada planira pozajmljivanje 735 miliona eura, uz mogućnost da iznos pozajmljenih sredstava poraste na gotovo jednu milijardu eura, iz razloga što je mogućnost pozajmnice četvrt milijarde predviđena Zakonom o budžetu za 2020. godinu. Ovo znači da Vlada samo u ovoj planira zaduženje do iznosa većeg od ukupnog javnog duga 2007. godine.   Sudeći po ovom Programu, Vlada Crne Gore će u ovoj godini pozajmiti 114 miliona, naredne godine 384 miliona, a 2022. godine 237 miliona eura“, ocjenjuju Demokrate.

Oni vrde da se zaduživanje kojim se finansira tekuća potrošnja nastavlja i to u još većem obimu.

„Država je dovedena u potpunu zavisnost od zaduživanja kojim se finansiraju penzije, socijalna davanja, zarade u javom sektoru i ostalo, a ona zemlja koja ima kontinuitet zaduživanja za potrebe finansiranja tekuće potrošnje, ovim najbolje potvrđuje da nije sposobna da stvori novu vrijednost“, navodi se u saopštenju

Oni naglašavaju da nije sigurno da u 2020. godini neće biti rebalansa i dodatnih zaduženja, tako da je vrlo vjerovatno da će javni dug premašiti planirani iznos.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve