Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Demokrate: Vladine brojke ne oslikavaju životni standard

Demokrate smatraju da su podaci Monstata jedan su od mehanizama Vlade kojim pokušava da predstavi, kako kažu, iskrivljenu sliku stvarnosti

Demokrate smatraju da su podaci Monstata jedan su od mehanizama Vlade kojim pokušava da predstavi, kako kažu, iskrivljenu sliku stvarnosti. Vladine brojke ne oslikavaju životni standard građana, već ga na papiru uljepšavaju do mjere da zadovolji obećanja sa stranica predizbornih programa DPS-a, navodi se u saopštenju te partije.

“Po poslednjim podacima, prosječna neto zarada u Crnoj Gori iznosi 516 eura, dok minimalna mjesečna potrošačka korpa iznosi 646 eura. Uz ovo je važno napomenuti da je prosječna penzija oko 280 eura, dok 11500 penzionera prima minimalnu penziju od 128 eura. Takođe, više desetina hiljada zaposlenih u trgovini, administraciji, ugostiteljstvu i drugim djelatnostima prima oko 300 eura mjesečno zarade,2 navodi se u saopštenju.

Iz Demokrata navode da su zato minimalna potrošačka korpa i prosječna neto zarada neuporedive kategorije.

“Ako bismo poredili minimalnu neto zaradu ili penziju, sa minimalnom potrošačkom korpom, došli bismo do zaključka da su građani dovedeni na ivicu egzistencije i da je najveći podvig u današnjoj Crnoj Gori puko preživljavanje. Slično je i sa poređenjem prosečne zarade u pojedinim djelatnostima.”

Ukoliko bi se jedna četvoročlana porodica, prehranjivala shodno tabeli Monstata, nakon mjesec dana bi ozbiljno ugrozili svoje živote, smatraju Demokrate.

“Ako bismo polazili od realnosti, a to je da većina zaposlenih u Crnoj Gori prima minimalnu zaradu, ili je zaposlen samo jedan član domaćinstva, izvodi se zaključak da veliki broj građana ne može priuštiti ni minimalnu potrošačku korpu za svoju porodicu”, navode u saopštenju.

Oni ističu da je do takvog stanja građane Crne Gore dovela politika DPS-a.

“Dok Đukanović i njegovi saradnici obilaze luksuzne destinacije i troše basnaslovne sume novca na luksuz, građani jedva sastavljaju „kraj s krajem“. Zbog svega navedenog, egzodus mladih ljudi i cijelih porodica iz Crne Gore uopšte ne čudi. Ipak, ovaj problem nije nerješiv. Prije svega, našoj državi je potrebna poštena vlast koja će eliminisali njohove monopole. Vlast koja će raditi pošteno i odgovorno za interese građana i države, a ne za interese privilegovanih pojedinaca i tajkunskih investitora. Samo takav pristup garantuje preporod crnogorske ekonomije i povećanje životnog standarda građana,” zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve