Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: U priče DPS-a ne vjeruju građani ni međunarodna zajednica

Kako su kazali, da je optimizam koji predstavlja DPS isključivo politički motivisan i da je samo dio kampanje usmjerene na obmanjivanje javnosti, potvrđuju i podaci iz Izvještaja Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana

Najave boljeg životnog standarda građana Crne Gore u 2019. kroz povećanje plata i penzija koje su se mogle čuti od Markovića i Đukanovića, ostale su samo političke poruke bez uporišta u stvarnosti, saopštile su Demokrate.

foto Arhiva

“Statistički predstavljen neznatan rast prosječne zarade i rast penzija od samo 2% potpuno je anuliran rastom cijena, prije svega, električne energije, a potom i goriva, kao i velikog broja artikala neophodnih za život porodice u Crnoj Gori. Takođe i povećanje minimalne zarade od 193 eura kao najniže u Evropi, na 222 eura je nedovoljno u odnosu na troškove života i druge ekonomske pokazatelje. Prema podacima objavljenim krajem prošle godine, gotovo četvrtina stanovnika Crne Gore nalazi se u zoni rizika od siromaštva.

Ako uz to dodamo da oko 80.000 građana živi sa najviše 250 eura primanja mjesečno, da je zvanično nezaposleno preko 35.000 građana, a realno preko 20%, da više od  39.000 penzionera živi sa primanjima ispod 200 eura, a da 11.500 penzionera živi od 128 eura, kao i da 60.000 građana žive kao podstanari, onda dolazimo do zaključka da se crveni alarm uveliko upalio. Očito je da se trendovi upisani u program DPS-a potpuno razlikuju od stvarnosti”, navodi se u saopštenju Demokrata. 

Kako su kazali, da je optimizam koji predstavlja DPS isključivo politički motivisan i da je samo dio kampanje usmjerene na obmanjivanje javnosti, potvrđuju i podaci iz Izvještaja Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana.

“Po tom dokumentu za Crnu Goru se vezuju najnegativnija očekivanja u odnosu na sve ostale zemlje Zapadnog Balkana. Tako se u 2020. očekuje pad stope rasta sa 4,3%, koliko je bila 2017., na 2,5%, što je čini ubjedljivo najnižom u regionu. Konstatuje se i to da ekonomska aktivnost u Crnoj Gori stagnira i da investicije u javnom sektoru opadaju. Takođe, prikazan je  avni dug i dug sa javnim garancijama povezan sa fiskalnim i spoljašnjim disbalansom, po čemu je Crna Gora na prvom mjestu u regionu Zapadnog Balkana. Podsjećamo da će Vlada ovogodišnjim rebalansom budžeta zadužiti građane sa dodatnih pola milijardi eura, pa će tako ukupni javni dug dostići 3.2 milijarde eura. Osim toga, ne treba zaboraviti da je, prema podacima MMF-a, javni dug u ovoj godini dostigao rekordnih 79% BDP-a”, kažu Demokrate. 

Kada se, kako kažu, podsjetimo posljednjeg Izvještaja Evropske komisije, koji konstatuje brojne nedostatke, naročito u oblasti korupcije i kriminala na visokom nivou, onda, naglašavaju dolazimo do zaključka da naročito posljednji dokumenti EU i međunarodnih organizacija koji analiziraju stanje Crnoj Gori, potvrđuju brojne negativne trendove.

“Primjera radi, Crna Gora ima najvišu stopu rasta potrošačkih cijena u region, najvišu uvoznu zavisnost privrede, jer svega 16% uvoza pokrivamo izvozom, a svemu tome treba dodati i to da se zadužujemo po najvišim kamatnim stopama, koje su i po 150% veće od stopa po kojima se države u regionu zadužuju.

Priča DPS-a da bi građani trebali da osjete poboljšanje standarda ove, kao i svih prethodnih godina završena je suprotno. Međutim, ono što su građani jedino mogli osjetiti je upravo pad standarda. Tako su i osjetili da su rast cijena i troškova života sa jedne i izuzetno niska primanja nedovoljna da odgovore osnovnim životnim potrebama, sa druge strane. Zato u priču DPS-a koja je počela devedesetih, kada su vlast preuzeli sa ulice, kampanjom „da živimo bolje“ više niko i ne vjeruje. Ni građani niti međunarodna zajednica”, zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve