Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate Suhihu: Nije suština u tome da li je kvoruma bilo ili ne, no odnosu izborne komisije

Kako su naveli, predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, postupao je sasvim u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Skupštine Crne Gore

Nakon što je predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih kazao da je Skupština imala kvorum, reagovale su Demokrate, poručujući mu da nije suština u tome da li je kvoruma bilo ili nije, već da je problematizovan odnos izborne komisije Glavnog grada koja, premda je znala ili mogla znati da su neki odbornici u sjednici učestvovali online, nije ni pravila pitanje oko postojanja kvoruma, niti konstatovala da ga ima ili nema kao što je to DIK učinio u slučaju državnog Parlamenta.

”Gospodine Suhih, da bi neko imao potrebu da pravda svoje propuste, uslov za to je postojanje propusta. A ako je neko dužan, ne nama, nego građanima Crne Gore, da pravda propuste, onda ste to Vi i Vaš predsjednik, Ivan Brajović”, navode Demokrate.

Kako su naveli, predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, postupao je sasvim u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

”Ovu istinu ne mogu srušiti vaše zlonamjerne konstrukcije”, kažu Demokrate.

Prema njihovim riječima, Suhih je ispravno razumio da je namjera saopštenja Demokrata ukazivanje na nedosljednosti DIK-a, a ne napad na njega kao predsjednika Skupštine Glavnog grada.

”Ali ono što ste ispravno razumjeli na pogrešan način predstavljate javnosti. Naime, nije suština u tome da li je kvoruma bilo ili nije, niti je to problematizovano našim saopštenjima. Problematizovan je odnos izborne komisije Glavnog grada koja, premda je znala ili mogla znati da su neki odbornici u sjednici učestvovali online, nije ni pravila pitanje oko postojanja kvoruma, niti konstatovala da ga ima ili nema kao što je to DIK učinio u slučaju državnog Parlamenta. Nedosljednost je očigledna, tim prije, gospodine Suhih, što ste vi dobili izvještaj OIK-a bez konstatovanja ostavke odbornika”, ističu Demokrate.

Oni pitaju Suhiha kako je izvještaj OIK-a dobio bez konstatacije ostavke i kako je OIK mogao u neviđeno znati da će na sjednici postojati kvorum i dostaviti izvještaj.

”Osim toga, kad već, ničim izazvani, govorite o kvorumu i saopštavate da ga je bilo, kažite nam i da li je bilo kvoruma na sjednicama Skupštine Crne Gore od marta do juna”, navode Demokrate.

Podsjećaju, jednu od tih sjednica je Brajović otvarao riječima: ”Poštovane kolege poslanici, počinjemo sa radom. Otvaram Petu sjednicu Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja u 2020. godini Skupštine Crne Gore 26. saziva”.

”Takođe, gospodine Suhih, nijeste odgovorili, da li je na sjednici Skupštine Glavnog grada postojala poslovnička mogućnost učestvovanja na daljinu, učestvovanja iz susjednih sala ili online? Nije, gospodine Suhih, i vi znate dobro da nije. Da li je Poslovnik Skupštine Glavnog grada omogućavao boravak odbornika i učešće u radu sa više lokacija, odnosno sa više mjesta? Nije, gospodine Suhih, zna se šta je plenarna sala. A ako sve ovo jeste postojalo i bilo predviđeno Poslovnikom, citirajte nam gdje to piše? Koji član, stav, tačka”, zaključuju Demokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve