Da je DPS uspostavio sistem kontinuiranog nagrađivanja i privilegovanja partijskih funkcionera u odnosu na građana, potvrđuje i mode po kome se odobravaju stambeni krediti, poručuju iz Demokratske Crne Gore.

Foto: Arhiva

Demokrate upoređuju – prosječan građanin kome je potreban kredit, prilikom kupovine krova nad glavom, plati tri stana.

“Na primjer, cijena izgradnje stana od 60 kvadrata je, prema Monstatu, 40.860 eura, a građanin ga kupi za 72.000 eura. Ako uzmemo u obzir prosječnu prodajnu cijenu kvadrata od 1.200 eura, i ako građanin podigne kredit na 20 godina, stan će ga koštati više od 100.000 eura, računajući kamatu, životno osiguranje i troškove kredita. Stan iste veličine pojedini funkcioneri otkupe za manje od 10.000 eura. Dakle – ministrima za 10.000 eura, a građaninu za 100.000 eura stan iste veličine. Funkcionerima se otpiše 80 odsto stambenog kredita, a građanin plati na ime kamate i osiguranja, još jedan stan”, navode oni

Demokrate tvrde da,  na osnovu tog DPS  sistema, “poznatog i kao crna pedagogija, koji podrazumijeva tehnike dresure nagrađivanjem poslušnika i primjenu represivnih metoda u odnosu na one koji se tome suprotstave, za državne funkcionere važe jedni kreditni uslovi, za razliku od građana, za koje važe drugi”.

Tako su iznosi, kako ističu, kamate, vrijeme otplate, uslovi vraćanja daleko povoljniji za državne funkcionere, pa je očito da za DPS nisu svi građani isti.

“Vlada Crne Gore je, tokom prethodnih godina, odobrila više stotina stambenih kredita funkcionerima pojedinih resora u vrijednosti od nekoliko desetina hiljada eura i sa mjesečnim ratama za pojedine kredite od samo tridesetak eura. Ogromna razlika u mjesečnim ratama koje plaćaju funkcioneri i građani, posljedica je primjene Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera iz 2014. godine koju je potpisao tada premijer, sada predsjednik, Milo Đukanović”, navode Demokrate.

Funkcionerima koji kupuju stan po povoljnim uslovima ovom odlukom je, kako dodaju,  omogućeno da ga otplaćuju na rate u trajanju od 20 godina.

“Prodajna cijena stana će im biti umanjena na osnovu radnog staža u visini od pet odsto za svaku punu godinu radnog staža, dok će im na osnovu starosti zgrade biti umanjen po stopi od tri odsto, a najviše do 80% tržišne cijene stana. Pritom, ni ovako nakaradna, Odluka se dosljedno ne primjenjuje jer na spisku od 96 dobitnika ne vidjesmo da je ijedan opozicionar na ovaj način riješio stambeno pitanje. Dakle, nije propuštena prilika da se i kroz ovo pitanje polovini Crne Gore poruči da u Crnoj Gori nije poželjna”, tvrde u ovoj partiji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve