Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Demokrate: Smanjiti broj korisnika i povećati socijalna davanja

Ovakva socijalna davanja su, kako su saopštili, veoma niska i ne omogućavaju pristojan život njihovim korisnicima

Podatak da čak 77.104 građanina koristi socijalnu pomoć, odnosno stalno materijalo obezbjeđenje, za sobom vuče brojne posljedice, saopštile su Demokrate. Oni smatraju da Vlada treba da obezbijedi zaposlenje ljudima kako bi se smanjio broj korisnika, a da se socijalna davanja, koja su po njihovim proračunima minimalna, povećaju.

Arhiva

Demokrate tvrde da je nezaposlenost u Crnoj Gori mnogo veća od 15,6 odsto.

“Naime, po posljednjim zvaničnim podacima od decembra 2019. godine, u Crnoj Gori su čak 77.104 građanina korisnici socijalne pomoći odnosno stalnog materijalog obezbjeđenja. Prostom matematičkom računicom dolazimo do podatka da 12,5 odsto građana Crne Gore koristi socijalnu pomoć iz državnog budžeta. Kada na to dodamo podatak da je samo u decembru mjesecu 241 lice dobilo jednokratnu novčanu pomoć od države, kao i broj onih građana koji su korisnici socijalnih programa lokalnih samouprava, jasno je da je ukupni procenat građana koji žive od socijale mnogo veći”, navodi se u saopštenju.

Da je ta socijalna pomoć veoma mala, prema njihovim riječima, svjedoči činjenica da su stalna materijalna davanja iznosila 4,87 miliona eura u decembru.

“Kada tu cifru podijelimo sa brojem korisnika, dolazimo do skandaloznog podatka da je prosjek materijalnog obezbijeđenja iznosio svega 63 eura po osobi, dok je prosjek jednokratnih materijalnih davanja iznosio 150 eura po osobi. I dok se Vlada hvali fingiranim povećanjima i naduvanim podacima, o stanju crnogorske zbilje najbolje govore podaci da 12,5 odsto građana, u prosjeku, mjesečno prihoduje 63 eura”, kažu Demokrate.

Ovakva socijalna davanja su, kako su saopštili, veoma niska i ne omogućavaju pristojan život njihovim korisnicima.

“Stoga je vlast dužna da stvara pretpostavke u smislu dugoročnog rješavanja ovih problema koje bi rezultirale smanjenjem korisnika, na način da oni koji su u mogućnosti da rade dobiju pristojan posao, što bi istovremeno rezultiralo i povećanjem socijalnih davanja. Ali, vlast umjesto ovim ljudima omogući dugoročno rješavanje egzistencijalnog pitanja, njima to ne pada na pamet, jer na ovaj način kupuju socijalni mir”, zaključuju Demokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve