Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate pozvale Markovića da raspusti NKT

Demokratska Crna Gora pozvala je premijera Duška Markovića da raspusti Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) da bi se Crna Gora, kako navode, okrenula vladavini prava i institucija, a ne vladavini pojedinaca

Demokratska Crna Gora pozvala je premijera Duška Markovića da raspusti Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) da bi se Crna Gora, kako navode, okrenula vladavini prava i institucija, a ne vladavini pojedinaca.

Sa konferencije za medije

Iz te partije ocjenjuju da opozicija traba da ima jedinstven pristup u sedam tačaka: bojkot Parlamenta, međusobno nenapadanje, čuvanje opozicionih opština kao ostrva slobode svim demokratskim, institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima, insistiranje na dogovoru Vlade sa crkvama i vjerskim zajednicama kako bi zakon bio prihvatljiv za sve tradicionalne konfesije, insistiranje na odlaganju izbora do stvaranja uslova za njihovo održavanje, aktivna medijacija međunarodne zajednice u postupku kreiranja rješenja za slobodne izbore, ispunjenje svih uslova neophodnih za održavanje slobodnih izbora.

„Iako formalno nijesmo bili u vanrednom stanju, NKT već dva i po mjeseca vlada pozdakonskim aktima ignorišući obavezu skupštinskog zasjedanja makar i sa zakašnjenjem, te da Vlada održava redovne sjednice. Naredbe, odluke, uputstva, mjere, su podzakonski akti kojima se danas vlada u Crnoj Gori, kazao je Radenko Lacmanović na konferenciji za medije Demokrata. Ocijenio je da takav način, ne samo da zbunjuje javnost, već unosi nesigurnost i pravnu nejednakost.

“Zbog toga smo imali slučajeve hapšenja vladika, sveštenika, pojedinih poslanika, kao i velikog broja građana kojima su na teret stavljena različita krivična djela”, kazao je Lacmanović.

On je naveo da Demokratska Crna Gora zbog pravne sigurnosti i pravne jednakosti poziva premijera Duška Markovića da raspusti NKT kako bi se Crna Gora, konačno, okrenula vladavini prava i institucija, a ne vladavini pojedinaca.

Lacmanović je problematizovao objavljivanje spiska lica koja se nalaze u samoizolaciji ili karantinu i to u vrijeme kada smo imali svega 5-6 primjera kršenja mjera od strane onih koji su trebali biti u samoizolaciji a zbog čega su isti sankcionisani, dok je spisak sadržao preko 5.000 imena.

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Danilo Šaranović, kazao je da se na samo nekoliko mjeseci od isteka četiri godine od kada su održani posljednji parlamentarni izbori, Crna Gora faktički nalazi u vanrednom stanju.

Istakao je da je nedopustivo da se veliki broj državnih institucija se godinama nalazi u v.d. stanju u predvečerju parlamentarnih izbora.

“Ovom prilikom podsjećamo i na jednostrani izbor predsjednika Državne izborne komisije i nezakonito formiranje Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, koja mjesecima ne može da izabere direktora. Pored ovog, Sudski savjet ulazi u treću godinu sa nelegitimnim sastavom, i dalje nemamo izabranog VDT-a, a Ustavni sud koji rješava izborne sporove nema predsjednika, već neustavnu i nezakonitu funkciju “predsjedavajuće””, kazao je Šaranović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve