Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Pozdravljamo što je ova Vlada formalno stavila tačku na ono što je započela 42. Vlada

''Podsjećamo da je kasnije GP URA glasala za razrješenje Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine, iako je njegovo odlučno rukovođenje sjednicom ključno doprinijelo usvajanju inoviranog Zakona o slobodi vjeroispovijesti'', navele su Demokrate u saopštenju

Demokratska Crna Gora je svih prethodnih godina principijelno saopštavala da im je prihvatljiv svaki sadržaj Temeljnog ugovora koji usaglase SPC i Vlada, te su, kažu, još prije mjesec pozdravili čin usaglašavanja Temeljnog ugovora između dvije strane.

“Samim tim, pozdravljamo i čin potpisivanja kojim je i formalno stavljenja tačka na ono što je u najvećoj mjeri započela i pripremila 42. Vlada i što proizilazi iz izmijenjenog Zakona o slobodi vjerosipovijesti koji je osnov i temelj uređenja ovih pitanja. Temeljni ugovor kao formalno-pravno pitanje se nepotrebno izdizalo i zloupotrevljava u političke svrhe sa različitih strana, što je suprotno očekivanjima građana da to donese potrebnu ravnopravnost i bolju zaštitu vjerskih sloboda, a ne političke poene bilo kome. Dobro je da je to pitanje apsolutno završeno i da više ne može biti na stolu, a i ovim putem ističemo da je ubjedljivo najvažnije pitanje i ključ rešavanja vjerskih pitanja na zadovoljstvo svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica izmijenjeni Zakon o slobodi vjerosipovijesti koji je usvojen na čuvenoj decembarskoj sjednici Skupštine Crne Gore 2020. godine za vrijeme predsjedavanja Alekse Bečića i koji je snažno pozdravljen od strane PS Savjeta Evrope, iako je cjelokupna javnost tada svjedočila pokušaju opstrukcije usljed planske ostavke jednog poslanika URA-e, što je odlučnim rukovođenjem Skupštine spriječeno u skladu sa Ustavom, Zakonom i Poslovnikom. Podsjećamo da je kasnije GP URA glasala za razrješenje Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine, iako je njegovo odlučno rukovođenje sjednicom ključno doprinijelo usvajanju inoviranog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, navele su Demokrate u saopštenju.

Demokratska Crna Gora smatra da je aktuelna vlast i Vlada koju ne podržava ni 3/4 poslanika koji su je izabrali, u kojoj se najviši zvaničnici “čašćavaju” najtežim mogućim kvalifikacijama, svojom antievropskom i antidemokratskom politikom pravnog nasilja, blokade institucija i dijaloga, primitivnog revanšizma i političkog ćeranja izgubila svaki mogući legitimitet i doživjela potpuni politički krah rijetko viđen u istoriji društveno-političkih procesa.

“Demokratska Crna Gora je prije mjesec dana zaključcima na sjednici Predsjedništva dala šansu deblokadi pravosuđa i potencijalnom resetovanju odnosa među pobjedničkom parlamentarnom većinom od 30. avgusta uz podnošenje ostavke gospodina Abazovića, kao čovjeka koji je izgubio povjerenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji i tvorca modela i 42. i 43. Vlade koji su propali. Međutim, na naš korektan pristup odgovoreno je blokadom procesa izbora sudija Ustavnog suda na Ustavnom odboru, odbijanjem zahtjeva za vođenje dijaloga koji bi doveo do 2/3 većine za izbor članova Sudskog savjeta i jednostranim utvrđivanjem liste kandidata DPS-URA-SNP, saopštavanjem nelegitimnog premijera na premijerskom satu da nema namjeru da podnese ostavku i na kraju jučerašnjom izjavom gospodina Jokovića da se Demokrate ništa ne pitaju i da od njih ništa ne zavisi”, dodaju u saopštenju.

Demokratska Crna Gora je primila k znanju navedena postupanja i stavove, dodali su.

“Sa žaljenjem konstatujemo da je na ovakav način odgovoreno na naš korektan pristup za razrješenje teške i duboke krize u kojoj se zemlja nalazi, a svakako Predsjedništvo Demokrata će saglasno svemu navedenom i onome što bude poznato u narednom periodu, kada za to dođe vrijeme, zauzimati stavove o daljim procesima”, zaključile su Demokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve