Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Potrebni vidljivi koraci ka očuvanju životne sredine

Moraju se napraviti vidljivi koraci u smjeru očuvanja i životne sredine i zaštite zdravlja građana jer samo takav pristup garancija je zatvaranja poglavlja 27 i stvaranje pretpostavki za ulazak Crne Gore u EU, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore

Moraju se napraviti vidljivi koraci u smjeru očuvanja i životne sredine i zaštite zdravlja građana jer samo takav pristup garancija je zatvaranja poglavlja 27 i stvaranje pretpostavki za ulazak Crne Gore u EU, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Demokrate navode da se divlje deponije se ne nalaze samo pokraj magistralnih i seoskih puteva, u šumama i zelenim površinama, već i na obalama rijeka pa čak i u samim rječnim tokovima.

Ocjenjuju da osim divljih deponija, veliki problem predstavlja aktuelna devastacija rijeka i rječnih korita izgradnjom malih hidroelektrana, koje u potpunosti devastiraju rječne tokove i narušavaju biodiverzitet rijeka na kojima su izgrađene.

Najpoznatiji slučaj, kako navode iz parijie, je devastavija korita rijeke Tare koja se nalazi na UNESCO listi svjetske baštine, a čemu su direktno kumovali predstavnici vlasti.

“Ništa bolja situacija nije ni u šumskom sektoru, u kojem zvanično postoji moratorijum, a nezvanično se taj resurs neprestano ekspoloatiše konstantnim sječama. Takođe, zabrinjavajuća situacija je i u rudarskom sektoru”, navodi se, izmeu ostalog, u saopštenju Demokrata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve