Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Demokrate podnijele krivičnu prijavu protiv Mijuška Bajagića

Nakon izbora za odbornike u Skupštini opštine Plužine održanih 20. maja 2018. godine Skupština opštine Plužine na sjednici održanoj 25. juna 2018. godine donijela je Odluku o izboru Mijuška Bajagića za predsjednika opštine Plužine na mandatni period od četiri godine

Demokratska Crna Gora podnijela je krivičnu prijavu protiv Mijuška BajagićaDemokratska Crna Gora u posjedu je javnosti dostupne dokumentacije da je Mijuško Bajagić, nakon što mu je dana 25. juna 2022. godine prestao mandat predsjednika opštine Plužine, nastavio da i dalje izvršava radnje iz nadležnosti predsjednika opštine, koji razlozi ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je time počinio krivično djelo – lažno predstavljanje iz člana 383 Krivičnog zakonika Crne Gore, a što su mu omogućila sa njim povezana lica u Skupštini opštine Plužine, saopštenoje iz te partije.

Naime, nakon izbora za odbornike u Skupštini opštine Plužine održanih 20. maja 2018. godine Skupština opštine Plužine na sjednici održanoj 25. juna 2018. godine donijela je Odluku o izboru Mijuška Bajagića za predsjednika opštine Plužine na mandatni period od četiri godine.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno.

“Navedena odluka objavljena je u ,,Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi“ br. 23/18.

Odredbama člana 61 Zakona o lokalnoj samoupravi (,,Sl.list CG“, br.2/18, 34/19, 38/20 i 50/22) propisano je da predsjedniku opštine prestaje mandat istekom vremena na koji je izabran, razrješenjem od strane skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona.

Saglasno navedenim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, dana 25.06.2022. godine, kao dana isteka vremena na koji je izabran, Mijušku Bajagiću je prestao mandat predsjednika opštine Plužine.

U međuvremenu, Mijuško Bajagić je nakon isteka mandata, u svojstvu građanina, naočigled ukupne javnosti, u kontinuitetu nastavio da vrši radnje iz nadležnosti predsjednika opštine Plužine.

S tim u vezi, imenovani je i javno saopštio (Dnevni list ,,Vijesti“ tekst pod nazivom: ,,Istekao mandat, ali neće žabljački scenario“ od 2. juna 2022. godine) da ostaje predsjednik opštine dok ga skupština ne raziješi, iako je kao višedecenijski predsjednik opštine Plužine znao da takvu mogućnost zakon ne poznaje, niti da takvu obavezu po osnovu isteka mandata predsjednika opštine, skupština ima.

Članom 66 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je:

Kad predsjedniku opštine, u slučajevima propisanim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština.

U slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiće se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

Ako se predsjednik opštine ne izabere u roku iz stava 2 ovog člana, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, skupština donosi odluku o skraćenju mandata skupštine.“

Opština Plužine nema potpredsjednika opštine. Zakonom o lokalnoj samoupravi nije uređeno pitanje ko vrši funkciju predsjednika opštine u slučaju kada opština nema potpredsjednika, a predsjedniku opštine je prestao mandat.

Nadzor nad primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi, vrši Ministarstvo javne uprave.

Otvorenim pismom od 06.07.2022. godine i Otvorenim pismom II od 12.07.2022. godine, predsjednik Kluba poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović, između ostalog, ukazao je i na neophodnost preduzimanja hitnih mjera od strane navedenog ministarstva, u cilju uspostavljanja zakonitog vršenja izvršne vlasti u opštini Plužine.

Međutim, krajnje neophodne mjere i nadzor nad zakonitošću rada organa lokalne samouprave opštine Plužine, od strane tog ministarstva u potpunosti su izostale.

Navedeno, protivpravno postupanje Mijuška Bajagića, zloupotrebom službenog položaja omogućio je Petar Mitrić, predsjednik Skupštine opštine Plužine.

Naime, dana 04.02.2022. godine, saglasno navršenim godinama života i ostvarenom penzijskom stažu, Mijuško Bajagić ispunio je uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Kako je funkcija predsjednika opštine profesionalna, i u vezi sa zasnivanjem i prestankom radnog odnosa, mandat predsjednika opštine po sili zakona prestaje i u slučaju propisanog odredbama člana 164 stav 1 tačka 1 Zakona o radu (kad navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom).

Međutim, Mijušku Bajagiću, akt konstatacije Skupštine opštine Plužine o prestanku mandata u skladu sa gore citiranom odredbom Zakona o radu nije ni mogao biti donesen, jer predsjednik Skupštine opštine Petar Mitrić mjesecima u 2022. godine nije sazivao sjednicu Skupštine opštine Plužine.

Tek dana 28.06.2022. godine, nakon što je Mijušku Bajagiću dana 25.06.2022. godine prestao četvorogodišnji mandat predsjednika opštine, Petar Mitrić je za dan 21.07.2022. godine sazvao redovnu XVI sjednicu Skupštine opštine Plužine.

Predloženi dnevni red navedene sjednice nije sadržao tačku koja bi se odnosila na izbor predsjednika opštine Plužine.

Na navedenoj sjednici koja je održana 21.07.2022. godine, od strane predstavnika opozicije ukazano je na činjenice da se predmetna sjednica sazvana nakon sedam mjeseci ne može smatrati legitimnom jer je sa danom 25. jun 2o22. godine prestao mandat odbornika i predsjednika skupštine, kao i da opštinom još uvijek rukovodi Mijuško Bajagić koji je dana 04.02.2022. godine stekao uslov za starosnu penziju, i kome je takođe sa danom 25.06.2022. godine prestao mandat predsjednika opštine.

Ne želeći da takvom nezakonitom radu skupštine daju legitimitet odbornici Demokratske Crne Gore i odbornici Demokratskog fronta napustili su sjednicu skupštine.

Uslijedila je i izjava Mijuška Bajagića, da je za rad lokalne uprave jedino mjerodavna upravna inspekcija, koja je dala mišljenje i za njegov status i u skladu sa tim on je još uvijek tu.

Navedenom izjavom Mijuško Bajagić je svjesno pokušao obmanuti prisutne odbornike i ukupnu javnost, jer je kao i predsjednik Skupštine opštine Petar Mitrić, dobro znao da upravna inspekcija nije vršila nadzor, niti je dala mišljenje kada je u pitanju njegov rad nakon što mu je dana 25.06.2022. godine istekao mandat predsjednika opštine.

Na navedeni način, bez obzira na obaveze utvrđene imperativnim gore citiranim normama Zakona o lokalnoj samoupravi, na navedenoj sjednici Skupštine opštine Plužine nije se pristupilo izboru predsjednika opštine Plužine.

Postupajući na gore navedeni način, protivpravnim iskorišćavanjem svog položaja, svjesno ne preduzimajući radnje iz nadležnosti predsjednika Skupštine opštine Petar Mitrić omogućio je Mijušku Bajagiću, da nakon isteka četvorogodišnjeg mandata neovlašćeno vrši radnje iz nadležnosti predsjednika opštine, i po tom osnovu ostvaruje korist, zbog čega će, suprotno javnom interesu po Skupštinu opštine Plužine, zbog neizbora predsjednika opštine u zakonom propisanom roku nastupiti posljedice propisane imperativnim odredbama člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi.

O navedenom Vas obavještavamo kako bi ste odmah sproveli potrebne radnje, po potrebi pribavili dodatna obavještenja i na osnovu ukupno utvrđenog činjeničnog stanja, ocijenili ispunjenost uslova za preduzimanje mjera krivične odgovornosti prijavljenih lica, i sa njima eventualno povezanih lica u Skupštini opštine Plužine”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve