Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Objedinjavanje lokalnih izbora potrebno zbog spuštanja političkih tenzija

Reagovanje na saopštenje DPS-a

Da bi se predlog predsjednika Bečića razumio, mora se biti na putu evropskih politika, a da bi se podržao, mora se sopstvenoj zemlji željeti dobro u smislu da se zdušno podrži ideja koja cijelo društvo ima da izvede iz permanantne izborne kampanje i vječnog kola političkih tenzija koje već godinama ovu zemlju udaljavaju od suštinski neophodnog društvenog dijaloga, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore koja je reagovala na saopštenje DPS-a.

“Da li je potrebno ikom normalnom i dobronamjernom obrazlagati činjenicu da je danas poseban interes crnogorskog društva objedinjavanje lokalnih izbora kako bismo uspjeli spustiti dugogodišnje političke tenzije i započeli za Crnu Goru prijeko potrebni društveni dijalog? Dobronamjernom svakako nije, a onom ko bi da putem tenzija i podjela pokuša politički profitirati očito je uzaludno. Takav neko će, ne vodeći računa o interesima društva, uvijek izabrati rizik slabašno se nadajući nekom minornom političkom profitu, nego da krenemo putem stabilizacije.

Što se tiče DPS-ovih tvrdnji o tome da predlog predsjednika Bečića za cilj ima nekakvu političku kalkulaciju, to vrlo prosto negira činjenica da ovaj predlog sve političke činioce tretira na jednak način. Da se željelo kalkulisati, išlo bi se na to da se izbori u Beranama održe mjesec i po dana prije održavanja izbora u Podgorici, gdje bi se sigurnom ubjedljivom pobjedom partija aktuelne vlasti stekao jak politički kapital pred izbore u glavnom gradu, ali to kao što svi vide nije slučaj”, navode Demokrate.

Suština, koju, kako kažu, DPS nikako da prihvati, jeste u tome da građani žele i zahtijevaju konsolidaciju društvene situacije i spuštanje tenzija.

“Baš kao i naši evropski partneri”, kažu Demokrate.

Umjesto, kako navode, manipulacija u nedostatku argumenata, kako bi javnost Crne Gore dobila uvid u vaše namjere, traže odgovore na sledeća pitanja:

1. Na osnovu koje zakonske norme je predsjednik Crne Gore krajem marta prošle godine, desetak dana prije održavanja lokalnih izbora u Tivtu, nakon predaje izbornih lista, donio Odluku kojom se odlažu izbori?

2. Da li su tek mjesec dana nakon Đukanovićeve martovske Odluke poslanici DPS-a u Skupštini usvojili upravo dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi kojom se daje mogućnost da se produži mandat skupštinama opština usljed vanredne situacije izazvane korona virusom?

3. Da li se Đukanović 20. juna, kada je donio Odluku o novom datumu održavanja izbora u Tivtu upravo pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi i njegovu dopunu kojim je omogućen produžetak mandata SO Tivat?

4. Da li je OIK Tivat nakon Đukanovićeve martovske Odluke o odlaganju izbora desetak dana prije roka za njihovo održavanje, donio Odluku o prekidu svih izbornih radnjih, njihovom ostanku na pravnoj snazi i nastavku u avgustu kada su 30. avgusta održani u odloženom terminu zajedno sa drugim lokalnim izborima?

5. Da li je Skupšitna Crne Gore prije 15-ak godina glasovima i poslanika DPS-a dopunila Zakon o lokalnoj samoupravi, produžila mandat skupštinama opština i predsjednicima opština, kako bi se objedinili lokalni i parlamentarni izbori?

6. Gdje to piše da predsjednik države ili bilo koji gradjanin može da krši obaveze utvrdjene zakonima koje usvaja najviši zakonodavni dom u zemlji?

“Prije nego što odgovorite ili po običaju izbjegnete odgovor još dublje tonući u neutemeljene pokušaje manipulacija, razmislite je li konačno došlo vrijeme da uradite nešto dobro za Crnu Goru, da date doprinos supštanju tenzija i normalizaciji političkih prilika koje će izroditi širok društveni dijalog i presudno pomoći da Crna Gora postane prva naredna članoca Evropske unije”, zaključuju Demokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve