Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Demokrate: Obaveza političara da konkretnim djelima pruže snažnu podršku pravosuđu

Na vanrednom zasijedanju Skupštine Crne Gore, navode iz partije, usvojeni su amandmani Demokratske Crne Gore na predloženi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a na osnovu kojih se, kako kažu,  osnažuje položaj i nezavisnost sudstva i državnog tužilaštva

Obaveza je političara da, ne samo riječima, već konkretnim djelima pruže snažnu podršku pravosuđu i obezbijede stabilan ambijent, u kojem će oni neometano i neselektivno obavljati svoje ustavne i zakonske funkcije, poručili su oz Demokratske Crne Gore.

Na vanrednom zasijedanju Skupštine Crne Gore, navode iz partije, usvojeni su amandmani Demokratske Crne Gore na predloženi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a na osnovu kojih se, kako kažu,  osnažuje položaj i nezavisnost sudstva i državnog tužilaštva.

“Naime, poslanik Demokrata i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Momo Koprivica, podnio je dva amandmana na Predlog pomenutog zakona koji su usvojeni i postali dio važećeg zakona, a koji se tiču poboljšanja uslova za rad pravosuđa”, kazale su Demokrate.

Prvim amandmanom, pojašnjavaju iz partije,  se predviđa povećanje za 33 odsto specijalnog dodatka za sudije, tužioce i zaposlene u organima sudske vlasti i državnom tužilaštvu koji se bave predmetima borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, ratnih zločina i terorizma.

“Prema ranijem rješenju specijalni dodatak je iznosio najviše 45% njihove osnovne zarade, a na osnovu ovog amandmana ta gornja granica je podignuta na 60% osnovne zarade. Na ovaj način se unapređuje materijalno-finansijski položaj zaposlenih u sudstvu i tužilaštvu koji se bave predmetima iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, a uz to stvara i dodatne podsticaje da se intenzivira ova borba i pojača funkcionisanje institucija pravne države”, dodaju iz Demokrata.

Drugim amandmanom, kako navode,  predviđeno je da uslove i način ostvarivanja varijabilnog dijela zarade za zaposlene u državnom tužilaštvu ubuduće određuje Tužilački savjet, a ne ministar finansija, što je, kako kažu, “to bio slučaj do sada”.

“Na ovaj način obezbjeđuje se što veći stepen finansijske autonomije državnog tužilaštva, te tako i osigurava dodatan nivo faktičke nezavisnosti državnog tužilaštva u odnosu na izvršnu vlast. Imajući u vidu da je krajem prošle godine, prevashodno našim insistiranjem, izabran istinski nezavisan i profesionalan Tužilački savjet, koji je doveo do kadrovskih promjena, izbora vd. VDT-a, kao i novog GST-a, te ostvaruje vidljive rezultate, neprihvatljivo bi bilo da ova važna ustavna institucija ne može obezbjeđivati finansijsku autonomiju državno-tužilačke organizacije”, naveli su iz Demokratske Crne Gore.

U toj partiji smatraju da je  vladavina prava ključni prioritet Crne Gore.

“A da je na političarima da se uzdrže od bilo kakvih uticaja, kao i prisvajanja lovorika za rad koji neko drugi mukotrpno obavlja, a najviše specijalni tužioci i sudije. Obaveza je političara da, ne samo riječima, već konkretnim djelima pruže snažnu podršku pravosuđu i obezbijede stabilan ambijent, u kojem će oni neometano i neselektivno obavljati svoje ustavne i zakonske funkcije”, zaključuju Demokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve