Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Demokrate o Temeljnom ugovoru: Sve što se usaglase Vlada i SPC nama je prihvatljivo

Iz te partije naglašavaju da se od njenog osnivanja do danas, kako navode, ''iskreno zalažemo za ravnopravan i punopravan status svih crkava i vjerskih zajednica i u tom smislu insistiramo da se odnos između SPC i države riješi potpisivanjem Temeljnog ugovora na zadovoljstvo obje ugovorne strane''

Demokratska Crna Gora je principijelno na istim pozicijama u odnosu na pitanje Temeljnog ugovora, kao i za vrijeme prethodne Vlade i raznih radnih verzija koje su se pojavljivale u javnosti, što formalno, što neformalno. Sve što u konačnom dogovore i usaglase dvije ugovorne strane, u ovom slučaju Vlada i SPC je prihvatljivo i za nas, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske Crne Gore.

Za sada se oglasila samo jedna ugovorna strana, navode iz partije, “i to sa različitim tonovima u Vladi i vjerovatno sa različitim motivima”.

“Treba sačekati stav i druge ugovorne strane i konačnu verziju Temeljnog ugovora, imajući u vidu da je gospodin Abazović prevario svakog sa kim je radio, što tvrdi najveći dio političkih subjekata u Crnoj Gori, a danas svjedočimo i onih koji podržavaju njegovu Vladu”, dodaju iz Kluba.

Iz partije naglašavaju da se od njenog osnivanja do danas, kako navode, “iskreno zalažemo za ravnopravan i punopravan status svih crkava i vjerskih zajednica i u tom smislu insistiramo da se odnos između SPC i države riješi potpisivanjem Temeljnog ugovora na zadovoljstvo obje ugovorne strane”.

“Izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, za koji smo se i pored opstrukcija izborili u Skupštini Crne Gore, stvorene su sve pretpostavke da se pitanje ugovornog odnosa riješi na evropski i civilizacijski način. Predmetno pitanje se mora najhitnije riješiti, jer nerješavanje pitanja odnosa države i Crkve može biti prihvatljivo samo za one koji ovo pitanje hoće da drže u vazduhu, kako bi prijeteći Crkvi i vjerskim zajednicama ubirali jeftine, ali ujedno i vrlo opasne političke poene, produkujući podjele”, zaključili su iz Kluba Demokratske Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
29.06.2022-19:31 19:31

Opet žute tačkice nemaju svoje mišljenje, a možda i imaju ali ne smiju ga iznijeti. Čuveni pravni stručnjak Moomoo sigurno ima pravni pogled na ovaj ugovor ali ga ne smije saopštiti jer bi ga mogla srpska crkva izopštiti….