Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Nimanbegu pokazao da nijesu isti svi poslanici vladajuće većine

Prema njihovim riječima, poslanici Demokratske Crne Gore neće učestvovati u simuliranju demokratije, već će i dalje čvrsto držati riječ datu građanima i kolegama.

Demokratska Crna Gora pozdravlja odluku poslanika Gencija Nimanbegua da glasa protiv uvrštavanja u dnevni red  Predloga odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore.

“Nimanbegu je svojim primjerom pokazao da svi poslanici vladajuće većine nijesu isti. Kao neko ko aktivno dugi niz godina učestvuje u parlamentarnom životu Crne Gore, očito nije želio biti saučesnik prekrajanja propisa direktno usmjerenih protiv parlamentarizma i, konkretno, protiv poslanika Demokratske Crne Gore”, poručuju iz Demokratske Crne Gore.

Navode kako je potpuno jasno da se prihvatanjem ovih izmjena ukida parlamentarizam u Crnoj Gori.

“DPS ima namjeru da stvori poslanike po svojoj mjeri, a ne po mjeri građana. Kreatori ovih rješenja pokušavaju da za poslanike, nametnu paket svojih uslova i svoju volju, diskvalifikujući volju naroda.  Jasno je da u DPS-u poslaničku funciju doživljavaju kroz model „taster parlamentaraca“, pa zaboravljaju da su poslanici predstavnici građana u bilo koje doba dana i na bilo kom mjestu. Poslanici ste i kada obilazite domaćinstva, razgovarate sa građanima, pružate pravnu pomoć, podnosite krivične prijave, zaustavljate šumarsku, putarsku, hidro mafiju, istražujete pljačkaške privatizacije, vodite pravnu borbu pred sudovima, protestujete, analizirate zakone, razotkrivate pljačku, i, prije svega, vodite iskrenu i principijelnu politiku”, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Ali, dodaju Demokrate, kako je shvatanje poslaničke funcije iz ugla predlagača i podržavaoca ovog rješenja svedeno na slušanje, pravdanje i pritiskanje tastera u cilju realizacije volje i interesa Đukanovića, onda i ne čudi prihvatenje ovih izmjena.

“I na ovom primjeru se može zaključiti koliko je bojkot parlamenta smetnja i trn u oku vladajućoj većini. Vrijeme je pokazalo da je dosledan bojkot parlamenta najdjelotvorniji vid demokratskog pritiska na vlast i da je prekidom bojkota od strane dijela opozicije nanijeta nepovratna šteta  sveukupnoj opozicionoj borbi i učinjen poklon Đukanoviću. Zato DPS pokušava na sve načine da Demokratsku Crnu Goru vrati u Skupštinu, pa i ovim rješenjima”, poručuju iz partije Alekse Bečića.

Prema njihovim riječima, poslanici Demokratske Crne Gore neće učestvovati u simuliranju demokratije, već će i dalje čvrsto držati riječ datu građanima i kolegama.

“Nema tog nametnutog pravila koliko god negativno uticao na nas, a naročito ne ovog poslednjeg, koji će nas natjerati da pogazimo datu riječ. Za nas je data riječ ravna zakonu. Odrekli smo se svih privilegija koje nosi sa sobom poslanička funkcija, nesebično izdvajali dio zarada za izgradnju škola i pomoć građanima širom Crne Gore, pa nas sigurno neće pokolebati propis kojim se ukidaju plate poslanicima Demokrata, suspenduje parlamentarizam, a poslanik pretvara u radnika DPS-a, koga nelegitimna većina kažnjava i nagrađuje. Ovakvo ponašanje nas je samo još više učvrstilo u našim stavovima i pokazalo da smo na pravom putu. Od trenutka usvajanja Predloga izmjena i dopuna Poslovnika koje je predložio Milo Đukanović i Duško Marković postajemo prvi poslanici u istoriji parlamentarizma kojima je vladajuća većina ukinula poslaničke naknade. Radujemo se činjenici da uskoro postajemo poslanici koji će svoj posao obavljati volonterski”, zaključuju u ovoj partiji.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve