Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Demokrate: Ni UNESCO nas ne može zaštititi od vlastite autodestrukcije

Kako su naglasili, niko ko srcem slavi Dan državnosti i Dan ustanka ne slavi ga divljaštvom i ekstremizmom

Trinaesti jul, bez ikakve sumnje, predstavlja najsvjetliji datum u crnogorskoj istoriji. Tužno je kada na jednom takvom danu ostane mrlja izazvana scenama paljenja i to ničeg manjeg nego crnogorske kulturne baštine koju je i svjetska organizacija UNESCO, našla za shodno da stavi pod svoju zaštitu, saopštile su Demokrate, povodom sinoćnjeg požara u Kotoru.

“Ni UNESCO nas, međutim, ne može zaštititi od vlastite autodestrukcije kakva je demonstrirana sinoć nad drevnim gradom Kotorom”, navode Demokrate.

Prema njihovim riječima, nemili događaji, scene paljenja i divljanja po Crnoj Gori, kojima se, međutim, nikako nije mogla pomračiti svjetlost praznika kakav Dan državnosti Crne Gore i Dan ustanka jeste, najbolja su potvrda teze da je sve, naročito najznačajnije i najsvjetlije praznike potrebno proslavljati dostojanstveno, umjereno, u skladu sa tradicijom, onako kako su to činili sinovi onih čiji su očevi ginuli za crnogorsku suverenost i čestitost.

“Demokratska Crna Gora je više puta isticala kako je neophodno boriti se i izboriti da niko u Crnoj Gori ne bude bilo čiji podanik, a posebno ne primitivizmu i ekstremizmu koji su, ovog puta, okončani paljenjem jednog značajnog kulturno-istorijskog područja kao što je tvrđava San Đovani u Kotoru”, navode u ovoj partiji.

Kako su naglasili, niko ko srcem slavi Dan državnosti i Dan ustanka ne slavi ga divljaštvom i ekstremizmom.

“Divljaštvom i ekstremizmom se iskazuje privrženost jedino onima koji takve pojave stipendiraju besplatnim gorivom ili bakljama, kako sami priznaše – sumnjivog kvaliteta. Te baklje sumnjivog kvaliteta su, možda, i najbolji indikator njihovog odnosa prema najsvjetlijem državnom prazniku. Potrebno im je bilo, kao i u ranijim prilikama, više istaći divljaštvo, ekstremizam i primitivizam, nego vrijednosti samog praznika koji svi u Crnoj Gori sa punog srca slave, ali dostojanstveno, bez ikakvog paljenja, bez nasilja nad prirodom ili društvom, bez destrukcije i autodestrukcije”, navode Demokrate.

Kako su dodali, primitivizmom na dane najsvjetlijih praznika kao da se želi pomračiti njihov sjaj i umanjiti njihova vrijednost i značaj.

“Nema sumnje: primitivizmu se mogu radovati jedino oni koji se prazniku ne raduju. Dakle – oni kojima smetaju Crna Gora, njena sloboda i njeno trajno antifašističko opredjeljenje”, zaključuju u ovoj partiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve