Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Ne možemo i nećemo nikad dići ruku za bilo čijeg partijskog kandidata u TS i DIK

Predlog za izbor članova Tužilačkog savjeta (TS) može se razmatrati na plenumu samo kada ga utvrdi matični odbor, kazali su poslanici Demokrata Momo Koprivica i Boris Bogdanović, poručujući da niko nema pravo da sa pojedincem ucjenjuje izbor kompletnog sastava TS

Predlog za izbor članova Tužilačkog savjeta (TS) može se razmatrati na plenumu samo kada ga utvrdi matični odbor, kazali su poslanici Demokrata Momo Koprivica i Boris Bogdanović, poručujući da niko nema pravo da sa pojedincem ucjenjuje izbor kompletnog sastava TS.

Oni su pozvali kolege da se, kako su kazali, ne igraju trikovima i ne ulaze u zonu velike nekorektnosti, “jer su ucjene i jeftini trikovi prevršili svaku mjeru.”

“Predlog za izbor članova TS se može razmatrati na plenumu, samo kada predlog utvrdi matični odbor, odnosno kada se postigne saglasnost i dogovor među članovima Odbora, prije svega parlamentarne većine. Dogovoriti se možemo isključivo oko izbora nezavisnog, nepartijskog i profesionalnog TS”, naveli su Koprivica i Bogdanović.

Oni su rekli da ne mogu prihvatiti izbor bilo kog partijski obojenog kandidata, o kojoj god partiji da je riječ.

“Ne samo da ne možemo, nego vam sad saopštavamo i da nikad nećemo dići ruku za bilo čijeg partijskog kandidata u TS i na čelu Državne izborne komisije”, naveli su Koprivica i Bogdanović.

Oni su kazali da je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić više puta rekao da će, kada šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine dogovore datum i sadržaj sjednice, kao i kada matični odbori postignu dogoovore i utvrde neophodne predloge, on prethodno apsolutno i u potpunosti ispoštovati i zakazati sjednicu za koji god datum se dogovore.

“Dosta je više manipulacija i jefitnih trikova. Dosta je više pokušaja da se poput stare prakse Demokratske partije socijalista (DPS) u nezavisnim institucijama biraju partijski ljudi, poput recimo majki i supruga visokih funkcionera bivše vlasti”, poručili su Koprivica i Bogdanović.

Oni su kazali da je direktno razbijanje dogovora političkih aktera ako Demokratski front (DF) kaže “Ili će biti naš partijski advokat, Nikola Bulatović, član TS, ili neće niko biti”.

“Ako predstavnik DF kaže: “Meni niko nije zamisliv kao član TS, ako to nije i Bulatović, jer bez Bulatovića taj TS nema ni funkciju ni smisao”, onda to znači da se želi samo partijski obojiti TS, spriječiti dogovor i konsenzus i zaustaviti država na putu evropskih integracija”, navodi se u saopštenju.

Koprivica i Bogdanović su kazali da niko nema pravo da sa jednim pojedincem, kako god se on zvao, ucjenjuje izbor kompletnog sastava TS i da njegovim beskrupuloznim nametanjem blokira formiranje TS.

Oni su naveli da su im DF-SNP i URA predložli pet kandidata za TS.

“Demokrate su prihvatile četiri njihova predloga i jasno saopštile, izaberite sami petog od onih oko kojih ste se sami saglasili, ali ne može partijski obojeni kandidat Bulatović i tačka. Ako se držimo principa da nema partijskih kandidata i ako je to princip za sve, ne može biti izuzetaka za DF”, naveli su Koprivica i Bogdanović.

Oni su podsjetili da je Odbor za politički sistem pokazao maksimalnu efikasnost, transparentnost i kredibilitet u vođenju tog postupka i da će biti odmah zakazan čim se postigne politički dogovor.

“Ucjena je dosta, ucjene ne dolaze u obzir, a pogotovu ne sa jednim pojedincem”, zaključili su Koprivica i Bogdanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cedo
01.08.2021-20:47 20:47

A KO DANAs u ovoj drzavi nije partijski obojen to su samo floskule