Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Nagrađivati prijave korupcije i zaštititi “zviždače”

Demokratska Crne Gore saopštilaje danas da su na svim do sada održanim izborima zabilježene masovne zloupotrebe poslodavaca, koji vrše pritisak na zaposlene da izađu ili ne izađu na izbore i glasaju ili ne glasaju određenu političku opciju

Demokratska Crne Gore saopštilaje danas da su na svim do sada održanim izborima zabilježene masovne zloupotrebe poslodavaca, koji vrše pritisak na zaposlene da izađu ili ne izađu na izbore i glasaju ili ne glasaju određenu političku opciju.

foto RTCG

U ovoj partiji nude rješenje za suzbijanje ove, kako su kazali, masovne, nezakonite i nečasne pojave po modelu zakona o spriječavanju korupcije koji je predvidio nagradu građaninu koji prijavi korupciju i koji u tom slučaju ima status takozvanog “zviždača”.

Kako ističu, po istom modelu bi trebalo ustanoviti i nagradu zaposlenom koji prijavi poslodavca koji je vršio pritisak na njegovu izbornu volju.

“Na ovaj način će zaposleni biti ohrabreni i zaštićeni, a partijski poslodavci razoružani. Krivičnim zakonikom Crne Gore propisano je krivično djelo, povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, ali praksa je pokazala da ovo nije dovoljno kako bi građani i zaposleni bili zaštićeni. Ovo iz razloga što sudovi obično donose oslobađajuće presude ili DPS poslodavce kažnjavaju uslovnom kaznom. Sa druge strane zaposleni koji su prijavili slučaj obično budu progonjeni i svrstani i grupu ‘neposlušnih’, pa im sljeduju niža radna mjesta ili otkaz. Zbog toga je neophodno dati dodatnu garanciju. Prije svega neophodno je utvrditi finansijsku nagradu zaposlenom, zatim garanciju da ne može biti otpušten ili raspoređen na niže radno mjesto zbog prijave uticaja na izbornu volju, a poslodavcu nametnuti finansijsku obavezu i izreći mjeru zabrane rada u državnom organu u dužem vremenskom periodu”, napominju u Demokratama.

Kako ističu, na ovaj način direktori, šefovi ili starješine organa trpjeće izuzetno ozbiljne posljedice u slučaju da se dokaže da vrše pritsak na zaposlene. Sa druge strane zaposleni imaju visoku novčanu nagradu i garanciju radnog odnosa za slučaj da prijave šefove, direktore ili druge zaposlene koji utiču na njihovu izbornu volju.

Napominju da je rješenje Demokrata o glasanju pečatom i neprozirnom glasačkom listiću, potpuno onemogućilo poslodavce da provjere kako je zaposleni glasao, čak i u slučaju da se pored ovih zabrana usude da utiču na njihovu volju.

“Dakle, našim rješenjima zatvaramo sve moguće izborne manipulacije u sistemu, koje su u primjeni decenijama unazad”, zaključuju u Demokratama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve